Prima școală românească

Deşteaptă-te Române
[ locuri de vizitat ]

Prima școală românească

Vasile Oltean, omul muzeu… 1292

Șcheii Brașovului – orașul vechi, turle înalte depășesc orizontul privirii. Pare că ies din spatele unui gard vechi, pe lângă Biserica Sf. Nicolae și școala adiacentă. Cine ar putea crede, că-n inima orașului, atât de aproape de noi, de fapt printre noi, stă ascuns atât de bine un muzeu de valoarea unui adevărat tezaur… Îl vei găsi neschimbat, cu față-i blajină, cu ochii scânteind aspru de cunoaștere și de apropiere de Dumnezeu…

Pășind în acea curte îți vei trezi un sentiment extrem de puternic, cum nu ai mai simțit vreodată; inima îți va pulsa alert pentru că ești român. Pur și simplu vei găsi motive de mândrie și fericire doar pentru că ești român. Iar vocea lui Vasile Oltean conduce cu o abilitate magistrală sentimentul patriotic prin lucrurile nespuse din ultimii 1000 de ani. Doamne, câtă forță are acest om, câtă energie, dăruire, har… sclipește.

Vasile Oltean este omul muzeu, la care trebuie să veniți pentru a înțelege ce înseamnă un muzeu. Veniți și vizitați Muzeul Primei Școli Românești din Șcheii Brașovului, iar melodia lui Anton Pann de la “Deșteaptă-te române” va semăna izbitor cu cea a lui George Ucenescu și multe alte lucruri vor căpăta un nou sens, cel adevărat.

Fragmente din tezaur.
Prima școală românească.

Cum să nu îți dorești să vezi locul unde a început cunoașterea? Sala de clasă, băncile, manualele și alte instrumente pedagogice, valori pe care timpul nu le-a pierdut, doar le-a ascuns adânc în inima Brașovului, lucruri salvate în sufletul unui om minunat, ce abia așteaptă să le prezinte.

Istoria învățământului spune că școala datează din secolul al XVI-lea, dar în podul bisericii s-au găsit documente ce atestă construirea în secolul al XV-lea. Numai că sub zidurile bisericii au fost descoperite rămășițe ale altor două rânduri de biserici din lemn, premergătoare celei din ziua de astăzi. Mai avem și manualul de școală din veacul al XI-lea, care are doar 700 de pagini. Și atunci, care este până la urmă primul document scris în limba română și de când datează acesta? Cam cât stăteau prin școală primii elevi? Pentru 3 luni aceștia deveneau notari, dacă stăteau în școală 6 luni deveneau profesori (dascăli), dacă stăteau 9 luni erau preoți.

Sala lui Anton Pann încă rezistă, cu aceleași băncuțe, cu tăblițele pe care elevii scriau și chiar cu un computer “nevirusabil” – numărătoarea, dar și instrumentul pedagogic Sf. Nicolae – un băț. Poate va întrebați de ce s-ar numi un băț – Sf. Nicolae – așa cum marele nostru scriitor Ion Creangă îl numea. Pentru că la primul sinod ecumenic de la Nicea, episcopul Arie susținea că Hristos nu este de aceeași ființă cu Tatăl și atunci strică Sf. Treime. Sf. Nicolae a încercat să-i explice, dar acesta nu înțelegea, atunci Sf. Nicolae i-a dat o palmă pentru a-l convinge și astfel a rămas înrădăcinată această denumire pentru băț – ca element de “convingere”.

Înaintând în muzeu mai descoperim că un profesor al nostru, Nicola Nicolau, a fost la Waterloo, l-a cunoscut pe Napoleon și a scris prima carte din Europa despre Napoleon. Aici, în Schei s-au tipărit și primele cărți în limba română, cărți pe care încă le puteți admira: prima gramatică, prima cronică, primul almanah, prima operetă, primul jurnal politic, etc. Cu 400 de ani în urmă, aici s-au născut aceste cărți, primele cărți în limba română…

Tot ce veți vedea aici este original și unicat.

Deși limba nu a scris-o nimeni 1500 de ani, ea a fost păstrată și nu s-a pierdut. Primul care a tipărit-o a fost Coresi (tiparnița lui Coresi). Tiparnița este la locul ei și așteaptă să fie admirată în toată splendoarea sa. Cel mai vechi document de la noi – Manualul de școală din secolul al XI-lea, are 700 de pagini, doar lecția despre virtute cuprinde 250 de pagini. Ne mândrim cu faptul că Ciprian Porumbescu a creat peste 250 de compoziții și trei imnuri naționale: al nostru – Trei culori, imnul albanezilor și imnul evreilor.

Este un muzeu al Bisericii, nebăgat în seama de nimeni. Astfel că lucruri precum, faptul că adevăratul compozitor al imnului nostru actual “Deșteaptă-te române” este George Ucenescu și nu Anton Pann, scapă ușor si le învățăm greșit. Domnul Vasile Oltean vă poate prezenta materiale de o valoare inestimabilă, important este să va doriți să aflați despre trecut.

Poate pentru a ne desena viitorul,
întâi ar trebui să ne cunoaștem trecutul… !?

Cine am fost cu adevărat si de unde venim?

În curtea bisericii Sf. Nicolae sunt 7 muzee, iar muzeul Primei Școli Românești este doar unul dintre ele. Mai intâi a fost biserica de care cronicile scriu la anul 1292. Un Omiliar (carte de învăţătură) din sec. XI-XII confirmă posibilitatea existenţei unui lăcaş de învăţătură… Bula papală din 25 decembrie 1399 confirmă existenţa unui lăcaş de cult şi învăţătură ortodoxă în Șchei.

1477 popa Costea scrie aici un voluminos Minei de sărbători;
1495 ,,s-au zidit Sfânta biserică şi şcoaţa” prin grija voievodului Vlad Călugărul, căruia i-au continuat fapta Neagoe Basarab, Petru Cercel, Mihai Viteazul, Axon Vodă ş.a.;
1495 noiembrie 3, popa Bratu din Schei scrie la Sibiu prima scrisoare în limba română;
1556-1588 diaconul Coresi şi alţi colaboratori tipăresc cele dintâi cărţi de ciculaţie în limba română, oficializând definitiv biruinţa scrisului în limba română;
1570 diacul Oprea scrie Octoihul românesc (cartea de cântări);
1578 popa Voicu scrie Învăţături morale din vieţile sfinţilor – ­cuvântări la sfinţi şi pilde de folos sufletesc;
1559 autoritatea locală acceptă folosirea ca prim manual românesc a Catehismului coresian la şcoala din Șchei;
1587 popa Iane scrie primul text braşovean în limba română;
sec. XVI dascălul Barbu Hoban scrie primul manual de filozofie;
1628-1633 prot. Vasile scrie prima cronică cu subiect românesc şi primul Parimier românesc;
1731 Dascălul Petcu Şoanu începe să tipărească primul calendar almanah în limba română;
1733 Radu Tempea II scrie cronica Scheilor 1392-1733;
1757 dascălul Dimitrie Eustafievici scrie prima gramatică;
1797 Radu Tempea V tipăreşte gramatica românească;
1821-1828 Anton Pann vine în Șchei;
1848 mai, George Ucenescu compune muzica imnului “Deşteaptă-te Române”.

Surse: Trăiește Românește, primascoalaromaneasca.ro.
Vezi mai mult 360 ° Primul manuscris cu dată sigură scris în România.

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com