Indiferență, mediocritate și anonimat…

[ prin Moldova: Iaşi, Piatra Neamț, Botoșani ]
Moldova

Indiferență, mediocritate și anonimat…

Cultura și Civilizația Neamului R⊕mânesc

[ prin Moldova: Iaşi, Piatra Neamț, Botoșani ]

Într-o lume în care globalizarea, ne îndeamnă la indiferență, mediocritate și anonimat, cunoașterea istoriei, culturii și a tradiițiilor românești sunt necesare pentru apărarea valorilor neamului, dar mai ales pentru a ne promova ca o țară cu diversitate aparte. Peisajele, mâncarea, meșteșugul, portul sunt doar câteva din motivele pentru care nu trebuie să avem capul plecat în fața altor popoare.

Prin Moldova

Filotheu Bălan: “Ceahlăul este un sit creştin. La fel Rarăul. La fel restul munţilor din judeţele Neamţ şi Suceava. Ele s-au umplut de sfinţenie prin viaţa sfinţilor pustnici care au locuit acolo.

Toponimele dau mărturie de prezenţa lor. Ele sînt locuri sfinte cu adevărat. Mergeţi la Sihla, la peştera Sfintei Teodora. Veţi observa că în acel loc este mai linişte decît oriunde altundeva în zonă. De ce? Liniştea aceea este a sfinţeniei locului.”

Totul este codificat în limbă…

Toponime

Get = Pământean, gețuitor (viețuitor), unde Pământ = Geea / Gaia (Geb / Gebeleizis), la fel cum țăran = om din țărână sau om al pământului. ‘Păgân’ vine din lat. Paganus (ceea ce e fals, întrucât este exact invers), unde paganus = ţăran. Cu timpul cuvântul ‘păgân’ a primit o conotaţie negativă, la fel cum a primit cuvântul ‘barbar’, dar ştim că în realitate, barbar = purtător de barbă, înţelept și nicidecum primitiv.

Toponime şi expresii cu rezonanţă getică: Sarmigetuzo, nu ‘Sarmitracuzo’ şi nici ‘Sarmidacuzo’, râul Sargeția, nu ‘Sardacia’, Polul Getic, nu ‘Polul Dacic’, Lacul / Marea Getic(ă), nu dacic(ă) și în sfârșit suntem ’get-beget’, nu ’dac-bedac’ și nici ’trac-betrac’… CHIU, cel mai vechi cuvânt românesc! O victorie împotriva uitării… o analiză în urmă discuțiilor cu peste 1000 de ciobani în 10 ani de culegere a patrimoniului imaterial:

Toponime şi cuvinte cu rezonanţă pelasgică: Paeonia, Pelasgonia, Pelasgia, Peleaga, Peleș, Pelișor, Pelion, Péone, Pélissanne, Pella, Pelagićevo, Pelaot, Pélaou Blanc, Peleuses, Pelonne, Pelageino, Pelageevka, Pelagonija, Peliūnai, Peloponez, Pelotas, Pelabuhan, Pelahatchie, Pelaihari, Peliunan etc. Arhipelag, Insulele Pelagie, Pion, Pian, Pios… Pleiade…

Paean (adică european) = Cântec de bucurie sau Imn de mulțumire.
Arya (în sanscrită) = bun, nobil, civilizat.

Djed = părinții primilor faraoni (se pronunță GET). Egiptenii folosesc acest cuvânt atunci când se referă la cei vechi (cei ce au trăit înaintea lor). În limba croată ‘đed’ (se pronunță ‘ged’) = bunic, adică ‘get’ are sensul de ‘vechi/bătrân’.

Get-beget = Din moș (în) strămoș, neaoş.
Beget (engl.) = A începe, a crea, a da viață.

Totul este codificat în limbă și din câte cunoaștem, toată antichitatea ne-a numit strălucitorii, divinii, nobilii, înțelepții, cei buni, cei civilizați, cei fericiţi ș.a.m.d. Suntem noi azi vrednici oare, de toate aceste titluri? Din civilizatorii pământului ne-am transformat în nişte bieţi oameni neputincioşi… nu mai ştim nici cine suntem, nici care ne e numele, nici încotro s-o apucăm, în aşteptarea Dumnezeului care nici pe acela nu-l mai ştim… Constantin Olariu Arimin

Ultima noastră şansă…

Ovidiu Slătineanu, Piatra Neamț: un popor fără istorie şi fără valori nu are nici prezent şi nici viitor, fiind condamnat la dispariţie… Să ne cunoaştem trecutul, să ne promovăm istoria locală, să ne apărăm identitatea… ultima noastră şansă! RomanIA mea salută „Ziua Universală a IEI”, o campanie pornită de { La Blouse Roumaine } La realizarea acestui film au participat: Asociația Neokoolt, Cufărul Borleştiului, CCA Neamț, Club ABC, Ansamblul Floricica de la munte.

Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze… ! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 8500 de ani de continuitate pentru un viitor sigur… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut…! [ NEWSLETTER ]

Surse foto: bunadimineataiasi.ro, Iaşiul văzut de mine.

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com