Vasele binoclu
Arheologii botoşăneni au descoperit anul trecut, la Ripiceni, într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din ţară, două statuete care reprezintă personaje feminine. Statuetele, dar şi alte vase scoase la lumină, vor fi încadrate în categoria „Tezaur”.
„Am reuşit să scoatem la suprafaţă o serie de descoperiri remarcabile printre care un complex pe care îl considerăm a fi unul de cult, cu mai multe vase, râşniţe, toate aliniate de-a lungul unui zid, dar şi numeroase statuete, dintre care unele chiar întregi, statuete foarte frumoase, decorate prin pictură, aşa cum este specific Culturii Cucuteni. Pe una dintre ele am şi denumit-o ca fiind Venus de Ripiceni, prin asemănare cu Venus de la Drăguşeni. La Ripiceni arheologii au scos la lumină obiecte, în special vase, şi în alţi ani, însă zona decopertată anul trecut le-a adus cele mai mari surprize şi satisfacţii. În mod cert. statuetele şi o parte dintre vase, cum sunt vasele binoclu, merită cu prisosinţă să fie clasate în categoria Tezaur şi să bucure ochii vizitatorilor botoşăneni şi nu numai.” Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean Botoşani.
Acum 7000 de ani
Primele săpături la Ripiceni au fost făcute în 2010, în urma unor semnale primite de la localnici. Un rol important l-a avut şi profesorul Gheorghe Stanciu, de la Liceul de Artă, cunoscut pictor care a reuşit colecţioneze unele obiecte de aici. Profesorul botoşănean a semnalat existenţa unui sit foarte important.
„Descoperirile sunt făcute încă din 1960, de când a fost amenajat barajul de la Stânca – Costeşti. Din păcate, lacul de acumulare acoperă mai mult de jumătate din situl de la Ripiceni, un patrimoniu distrus ireversibil”. Gheorghe Stanciu
În 2010, arheologii botoșăneni în colaborare cu specialiști din Iași dar și de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, au scos la lumină la Ripiceni o mega-structură de acum 7000 de ani, folosită de misterioșii reprezentanţi ai culturii Cucuteni ce locuiau într-o uriașă așezare de pe malul Prutului. Specialiștii au apreciat că este vorba fie de un templu gigantic, fie de locuința unei importante căpetenii. Importanța acestei descoperiri este uluitoare, mai ales că este vorba despre o civilizație unicat răspândită din zona Carpaților până în Ucraina, reprezentată în special pe teritoriul județului Botoșani.
360 °
Orașul Zeiței – Ținutul Zeiței
Unicat în lume… Venus din Drăguşeni 4500 î. Hr.
Surse: monitorulbt.ro / Muzeul Judeţean Botoşani.