Cloșca cu puii de AUR 🇷🇴

Cel mai mare tezaur de aur din lume!

Cel mai mare tezaur
de aur din lume 🥇

Pietroasele, județul BUZĂU.

Cel mai important tezaur al României, Tezaurul de la Pietroasele, cunoscut și sub numele popular de „Cloșca cu puii de aur”. Este cel mai important tezaur din aur şi pietre preţioase descoperit vreodată în Europa. Până în 1922, când a fost descoperit mormântul lui Tutankamon, Tezaurul de la Pietroasa a fost cel mai mare din lume. A a fost descoperită în anul 1837, de către un localnic din Pietroasele, Stan Avram, şi de ginerele acestuia, Ion Lemnaru, în timp ce scoteau blocuri de calcar dintr-o carieră din zona cunoscută ca Via Ardelenilor.

Inițial, tezaurul se compunea din 22 de piese, din care au rămas 12, iar din cele 27 kg (sau chiar 40, după cum susțin alte păreri) cât ar fi cântărit inițial, au mai rămas astăzi doar 18.795 kg, un platou mare, un platou mic (pateră), o cană, un colan simplu, un colan cu o inscripție gravată, un colan cu balama, patru broșe (fibule) și mai multe vase cu diferite forme.

Peste 🇷🇴 6000 de ani 🇷🇴
de istorie a aurului 💙💛❤

„Cloșca cu puii de aur” a fost prezentată la Expoziția Universală de la Paris din 1867, fiind prima ieșire în lume la o expoziție a României cu stand propriu. În 1895, Paul Telge restaurează Cloșca la Berlin după schițele întocmite de Petrache Poenaru și declara: “Astfel restaurată, ar deveni ceea ce trebuie să fie, adică monumentul cel mai strălucit și frumos al artei antice.”

360 °

Aurul Geto-Rumânilor
Prin BUZĂU pe urmele
Strămoşilor Omenirii

În 2020 stăm acasă,
vizităm România 💙💛❤
& reSTART-ăm turismul românesc!

Cel mai mare tezaur de aur din lume Cloșca cu puii de AUR 3

🇷🇴 reBranding România 🇷🇴
Un proiect CSR B2B Strategy

Foto Pietroasele Mircea Mitrofan.

Written by Daniel ROȘCA

P⊕vestea Locurilor, un proiect NON PROFIT susținut de români pentru a elimina „greaua moştenire“. România este pe ultimul loc în Europa d.p.d.v. al ponderii în PIB a turismului. Natura separată de istorie nu poate să intre în competiţie cu Elveţia, Croaţia… Despre strategie în turism. Viziunea noastră despre noul brand de țară / de turism: R⊕MANIA 8500 Donăm conceptul statului Român.

Website: http://b2b-strategy.ro

2 thoughts on “Cloșca cu puii de AUR 🇷🇴

Comments are closed.