„Câmpul cu Tei” & Adăpostul din Stână

... ce servește pentru 🐑 păstrarea și uscarea cașului 🐑
[ c i r c u i t e ] Banat

„Câmpul cu Tei” & Adăpostul din Stână

Un muzeu
în aer liber!

L I N D E N F E L D

Satul din Munții Semenic, județul Caraș-Severin, al cărui nume este în germană și înseamnă „Câmpul cu Tei”. A fost întemeiat în 1828, când zona aparținea Imperiului Austro-Ungar, până la Carpați. Aici s-au instalat prima oară coloniștii germani veniți din Boemia ca să apere Banatul de Imperiul Otoman, coloniști care au dat naștere mai multor sate din zona Caransebesului. Locul este încărcat de istorie. Asta se simte în aer, peste tot pe unde păşeşti. Casele părăsite în care stau uneori ciobanii au rămas în picioare. Unele sunt încă în stare bună, în altele se mai găsesc paturile, teracota, vesela, masa de bucătărie, haine sau covoare. Însă cele mai multe s-au transformat în ruine. Printre zidurile locuinţelor au crescut deja copaci mari şi groşi, semn că au trecut decenii bune de la părăsire.

O excursie la Lindenfeld are mereu darul de a energiza şi a reîncărca bateriile celor doritori de o ieşire în natură. Lindenfeld, o punte între România şi Germania. Ruta optimă de a ajunge la el este Caransebeș – Buchin – Poiana – Lindenfeld. Un muzeu în aer liber, sat-fantomă cum îi spun oamenii din zonă, cutreierat doar vara de ciobanii din Poiană și de câțiva curioși ce se aventurează aici pășind pe un alt tărâm… încremenit într-o clipă suspendată în timp:

Peștera Comarnic,
cea mai sălbatică
peşteră din Banat!

🐑 coliba mică a ciobanului 🐑

Complexul carstic Comarnic este situat în sud-vestul României, respectiv în partea sudică a Munților Doman, ce aparțin Munților Aninei (Carpații Occidentali, Grupa Munților Banatului). Această regiune constituie cea mai exstinsă zonă carstică a României (800 km2). Din punct de vedere administrativ, peștera care dă numele complexului aparține comunei Carașova, satul Iabalcea. În anul 1947, Academia Română îi atribuie statutul de rezervație, reconfirmat în 1994 de către Consiliul Județean Caraș-Severin. Din anul 2000 Peștera Comarnic este cuprinsă în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, zonă de conservare specială Comarnic (26,9). Conform clasificării internaționale, are categoria B (Galeria și Sala Virgină). Intrările ușor accesibile sunt protejate prin porți. Din anul 2002, pentru serviciile de vizită turistică în subteran, există ghid.

Cuvântul Comarnic are, se pare, origine bulgară (Komatnik-cabană, colibă-DEX, 2009) și reprezintă, după diverse surse, C O T R O A N Ă, o colibă mică în care locuiesc ciobanii de la stână – un adăpost la 🐑 stână 🐑 ce servește pentru păstrarea și uscarea cașului – o poliță sau o scândură pe care se pune cașul la uscat. SINONIME: peștera de la cantonul Comarnic, Peștera de la Ogașul Ponicova, Sokolovaci Barlang. Cea mai cunoscută peșteră din Banat, Comarnicul, și-a câștigat prestigiul prin varietatea morfologică și peisagistică a galeriilor, prin multitudinea de speleoteme rezultate în urma precipitării carbonatului de calciu.

Banatul Montan
💙💛❤ la 360 °

🇷🇴 Obiective Turistice 🇷🇴

Priveliști care-ți taie respirația… locuri încărcate de legende, descoperiri interesante și poteci tainice, Banatul Montan are de toate: Morile de apă de la Rudăria, Semenic și salba de lacuri: Secu, Văliug-Breazova, Gozna-Crivaia, 3 Ape, Cheile Carașului, Lindenfeld * un veritabil muzeu în aer liber, Muzeul de locomotive cu abur din Reșița, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița, Transalpina BANATULUI, Băile Herculane și Valea Cernei, Cascada Bigăr, Clisura Dunării, Cheile Nerei, Peștera Comarnic, Munții Dognecei, Calea Ferată ORAVIȚA-ANINA & Valea Almăjului, una din cele patru văi principale ale județului Caraș-Severin.

Țara Almăjului, conturează un ținut și o lume aparte, o adevărată „țară”, deosebită de cele din jur. Este valea dintre munți în care n-a pătruns calea ferată, iar civilizația modernă și-a făcut loc mai greu, păstrându-se în schimb aproape nealterate multe obiceiuri tradiționaleMaica Bună din Țara Almăjuluimărturii ale unei civilizații ancestrale… !

360 °

reSTART 💙💛❤ ROMÂNIA
Vezi 🇷🇴 toată campania 🇷🇴

💙💛❤ Timişoara 2021
rescrie istoria Europei
💙💛❤

restart românia strategie turism banat banatul montan povestea locurilor

🇷🇴 reBranding România 🇷🇴
Un proiect CSR B2B Strategy
Written by Daniel ROȘCA

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 8500 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com