Legenda ultimei mori cu apă
din Țara Făgărașului * 1873.
Moara cu Noroc, Județul Brașov. Satul Ohaba.
Lângă Mănăstirea Rupestră Șinca Veche.
Un traseu deosebit pentru iubitorii de călătorii este: Predeal – Zărnești – Făgăraș (DN73A) cu trecere prin satele de munte Poiana Mărului, Șinca VECHE, Ohaba și Sercaia. Lângă Șinca Veche, la Ohaba, cea mai veche moara din Țara Făgărașului încă macină. Este o moară de apă care funcționează perfect în ciuda faptului că are mai mult de 130 de ani de activitate. Pietrele morii au fost aduse din Franța, în 1873 și nu au fost niciodată înlocuite.
Pentru turiștii care se abat prin această zonă a Țării Făgărașului, cu destinația Șinca Veche și complexul mănăstirii rupestre, o oprire la Moara de Apă de la Ohaba, completează experiența rusticului, a vieții satului așa cum se mai păstrează, în crâmpeie din vechime:
[fts_facebook type=album_photos id=100000641889893 posts=6 album_id=1059181440887391 image_width=250px image_height=250px space_between_photos=1px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]1962 vs 1873
Cândva, toate satele din valea Șercăiței aveau moară. Datorită masivelor transformări aduse de invazia civilizației moderne, peste lumea satului, cele mai multe instalații țărănești din Țara Făgărașului s-au ruinat și, în cele din urmă, au dispărut. Fiindcă a supraviețuit mai mult de un secol, moara de la Ohaba, a fost supranumită și Moara cu Noroc. Astăzi, chiar în curtea morii, există și pensiunea Moara cu Noroc, care emană și ea parfumul rustic al locului.
Moara datează din 1873 și proprietarul este un om foarte primitor. Face parte din a IV-a generație care duce tradiția mai departe. A fost tot timpul proprietate privată chiar și în 1962 când sa făcut cooperatizarea și bunicul dumnealui pentru că nu a cedat moara comuniștilor a făcut ani grei de pușcărie. Unica sursă de energie este debitul de apă, tot ansamblul de punere în mișcare și de funcționare este pe curele și role din lemn.
„Am încercat să o păstrăm și să o conservăm
așa cum a fost, fără nici o îmbunătățire” Nicolae POPA
Toate piesele sunt originale și datează din 1873. Este formată din 2 pietre de moară: una fixă și una mobilă, cea mobilă se învârte și zdrobește grăuntele. Aceste piese sunt făcute la Lyon în 1873 și nu au fost schimbate niciodată. Reparația lor se face cu niște ciocane speciale care întrețin rizurile care macină boabele. Cu aceeași moară cu ajutorul separatorului macină și grâu pt făină de 3 feluri și mălai pentru animale. Cu ajutorul unui șurub se ridică piatră mobilă de pe piatră fixă și in funcție de înălțime se obține granulația dorită. Curelele sunt uriașe și făcute din textura de cauciuc…
Contact: Doamna POPA Pensiunea Moara cu Noroc * 0745 656 875.