Antologia textelor sportive din antichitate…

* urâte și disprețuite prin oboseala fizică pe care o impun...
[ perioada interbelică ]

Antologia textelor sportive din antichitate…

Tineretul nu mai citește…

Nimic nu s-a schimbat nici în colțul îngrijitorilor, “managerul” sfătuiește totdeauna pe favoritul său. În Homer se găsesc deja lupte de artă nobilă, curse de care, cari nu erau poate decât alergări de trap. Astfel, toată literarura sportivă importată din Anglia sau Statele-Unite era poate onorată la Greci, câteva secole înainte de era noastră.

Autorii Antologiei textelor sportive din antichitate ni le dau alese cu grijă. Nu le vom face decât un mic reproș, acel al traducerei: ei au forțat unele fraze pentru a le da un sunet modern, pe care nu-l au în textul original.

Când recitești aceste, unde vibrează încă marea emoție resimțită la Olimpiade sau la stadiul Cetății, nu ne putem împiedica de a nu găsi același entuziasm care face să surâdă pe “civilii” când deschid un ziar sportiv.

Un mare pugilist e pentru Pausanias o ființă care se apropie de “eroi”. El nu menajează nici unul din termenii cari vor servi de laudă. Boxeurii noștri sunt obicinuiți cu acest vocabular. Nimic nu s-a schimbat…

Sfaturile date atleților de Philostrat sunt aceleași data de locotenentul de marină Hébert. Entuziasmul tuturor autorilor din antichitate pentru jocuri e viu, numai Galien, e de părerea acelora cari spun adesea: Tineretul nu mai citește, ea are gust numai pentru rugby.

Iată concluzia amară a lui Galien:

Atleții nu simt nici o plăcere fizică. În timpul perioadei de antrenament, ei trăiesc în oboseală și chinuri… când părăsesc stadiul, ei se retrag ciuntiți de aproape toate membrele. Se pare, la prima vedere, că o dublă diferență poate fi stabilită între profesiunile umane: mai întâi unele sunt intelectuale, nobile, liberale, altele urâte și disprețuite prin oboseala fizică pe care o impun…

Galien exagerează fără îndoială; azi ne putem deda acestui dublu joc fără a ne retrage cu membrele ciopârțite. Pierre Humbourg, 10 iulie 1927.

360 ° { România în antichitate }

În anul centenarului vrem să îți arătăm cum trăiau înaintașii tăi acum 100 de ani. Mai exact, 91 de ani. În 27 februarie 2019 o să facem cadou colecția Gazetei de Duminică din perioada interbelică. Înscrie-te în baza noastră de date pentru extragerea centenarului:

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com