România MARE
2 octombrie 1927
Ca un act de întregire a dreptății în istorie, odată cu independența România a dobândit la 1877 și Dobrogea iar în 1913 Cadrilaterul. Astazi mergem din Craiova prin Cadrilater împreună cu Ringo Dămureanu – Forța Legii și Avram IANCU spre capătul pământului – Kaliacra să ne aducem aminte de sărbătorile Semicentenarului Dobrogei din 1927 / fostele Județe Durostor și Caliacra.
Cedarea Cadrilaterului
Județul Caliacra a fost o unitate administrativă de ordinul întâi din Regatul României, aflată în regiunea istorică Dobrogea. Reședința județului – orașul Bazargic iar reședința județului Durostor a fost orașul Silistra. Pe 7 septembrie 1940, România ceda, prin tratatul de la Craiova, Dobrogea de Sud către Bulgaria. Era a treia cedare făcută într-un singur an, după ce pierdusem Basarabia, Bucovina de Nord, Herța și Ardealul de Nord fără niciun foc de armă. În urma acestui tratat, peste 100.000 de români au fost nevoiți să părăsească cele două județe cedate, iar în schimbul lor au venit 60.000 de bulgari din România.
Istoria acestei cedări începe pe 3 august 1940, atunci când reprezentantul german în România, Fabricius, a informat guvernul român că trebuie să cedeze Bulgariei întreg Cadrilaterul, ca urmare a întâlnirii din 15 iunie 1940 de la Berchtesgaden dintre Hitler și primul ministru bulgar. Conformându-se cererii lui Hitler, guvernul român a făcut demersuri la Sofia pentru începerea de negocieri. Tratativele au început la Craiova pe 19 august.
Împreună cu Sindicatul Forța Legii îl susținem pe Avram IANCU în campania SW!M. Te invităm acasă la Forța Legii să descoperi obiectivele turistice din Craiova așa cum nu le-ai mai văzut până acum. P⊕vestea lor…
Sala Oglinzilor – locul unde a fost semnat tratatul
Palatul ”Jean Mihail” a fost construit de arhitectul francez Paul Gottereau între anii 1898-1907, pentru marele latifundiar Constantin Dinu Mihail. Arhitectura este realizată în stilul academismului francez cu elemente baroce târzii, amintind de Palatul Cheverney de pe Valea Loirei.
Este impresionant atât prin arhitectura exterioară, cât și prin amenajarea interioară: scara din marmură de Carrara, oglinzi venețiene, stucaturi aurite, candelabre din cristal de Murano, pereți tapisați cu mătase de Lyon. Cea mai spectaculoasă cameră e Sala Oglinzilor, aici s-a semnat în 1940 ”Tratatul de la Craiova” prin care Bulgariei i s-a cedat Cadrilaterul.
Au fost oaspeții palatului regele Carol I, dar și Ferdinand I în 1915, alături de regina Maria. În timpul primului război mondial a fost comandaturii germane pentru Oltenia. În 1939, el a fost gazda guvernului polonez în exil, a preşedintelui Moscinski și a mareșalului Ridz Simygli.
Muzeul de Artă din Craiova
În prezent adăpostește Muzeul de Artă din Craiova, în subordinea Consiliului Județean Dolj, deținând tablouri de școală flamandă, olandeză, italiană și franceză din perioada sec. XVII-XiX, pictură și grafică de Theodor Aman, artă decorativă românească și străină.
Sala dedicată lui Constantin Brâncuși găzduiește lucrări importante ale părintelui sculpturii, precum: Vitellius, Ecorseul, Cap de fată, Cap de băiat (1906), realizate de artist la Paris din ghips, Sărutul (1907), Coapsa (1909 -1910), lucrată în marmură la Paris și una din cele două copii ale Domișoarei Pogany, dar și scaunul făcut de Brâncuși la Craiova, pe vremea când a fost elev la Școala de Arte și meserii.
La Forța Legii acasă
Palatul Administrativ al județului Dolj sau ”Palatul Prefecturii” a fost construit între anii 1912-1913 de arhitectul Petre Antonescu și constructorul italian Giovanni Battista Peressutti. Clădirea îmbină elemente din arhitectura academică – medievală și populară românescă (stilul neoromânesc).
În interior se remarcă luminatorul dispus deasupra scării de onoare, scară care duce către diversele săli de recepție, de consiliu și birouri. Aici funcţionează Instituţia Prefectului judeţului Dolj şi Consiliul Judeţean Dolj. În această clădire, la 16 august 2000, a luat ființă Sindicatul Administrației Publice. Cea mai mare parte a angajaților celor două instituții au aderat de-a lungul timpului la ”Forța Legii”. La camera 62 a fost biroul de lucru, ca funcționar public, al președintelui Sindicatului Administrației Publice ”Forța Legii”, Ringo Dămureanu, înaintea anului 2010.
Craiova la 360 °
Obiective turistice
”Casa Băniei” este un edificiu reconstruit de Constantin Brâncoveanu în 1699 pe locul unor vechi clădiri aparținând famililor boierilor Craiovești. Este cea mai veche construcție civilă din Craiova, zidurile acestei clădiri având o vechime de aproape 500 de ani. În prezent, Casa Băniei adăpostește Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei, fiind una dintre cele mai căutate de cei mici și de cei mari în Noaptea muzeelor.
”Muzeul Olteniei”, sau fosta Școală de fete a Bisericii Madona Dudu situată vis-a-vis de muzeu, este un monument de arhitectură construit după planurile arhitectului austriac Francisc Billek în 1906, în stil neoromânesc cu elemente oltenești în decorativ.
Din 1948 aici se află Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. Grație eforturilor financiare și logistice susținute, din partea Consiliului Județean Dolj, în special în perioada în care la cârma muzeului s-a aflat Mihai Fifor, actualul ministru al Apărării, muzeul a fost extins și modernizat. Copiii au reducere la prețul biletelor, iar Consiliul Județean Dolj, la propunerea președintelui Forța Legii, Ringo Dămureanu, s-a angajat să susțină o reducere suplimentară pentru preșcolari și elevi.
Parcul ”Nicolae Romanescu”, cel mai cunoscut parc al Craiovei, este cunoscut drept cel mai mare parc natural din Europa de Răsărit. Este proiectul arhitectului peisagist francez Edouard Redont, planurile sale fiind medaliate cu aur la Expoziția Mondială de la Paris, din 1900. A fost realizat între anii 1901-1903. Este conceput în stil romantic. Pe lângă multitudinea de plante și arbuști, aclimatizate în acest parc, există și câteva elemente interesante, care vă vor bucura privirea și vă vor atrage pașii: Podul suspendat, Castelul fermecat, Grădina zoologică, Domul belvedere care adaposteste și mormântul primarului Nicolae Romanescu, inițiatorul acestui proiect.
Vara, tinerii îndrăgostiți se plimbă cu barca sau cu hidrobicicleta pe lacul din centrul parcului. Celebrul cântăreț italian Toto Cutugno a concertat aici, pe o scenă amplasată pe pontoane, deasupra lacului. Cei mai mulți vizitatori ai Băniei pun acest obiectiv pe prima poziție a atracțiilor turistice ale orașului.
”Podul suspendat” din Parcul Romanescu, element decorativ și funcțional al celui mai mare parc craiovean – primul pod suspendat din România, a trecut testul timpului, afișându-se impunător deasupra marelui lac și făcând legătura între Castelul Fermecat și vechiul hipodrom. Capetele podului au formă de portaluri medievale și sunt legate printr-o cale de rulare din podețe de lemn, cu o lungime de peste 50 m. Podul este deschis atât vara cât și iarna, fiind foarte apreciat de iubitorii de natură.
Edificiul fostului Palat ”Palace” a fost ridicat între 1900-1905 după planurile arhitectului Otto-Hasselmann Carada. A fost construit încă de la început cu dublă funcționalitate: hotel și bancă, acestea având intrări separate. Interiorul este impresionant, cu balcoane interioare la etajul I, tavan boltit cu iluminator, tavane și pereți decorați. Astăzi, în sediul acestui palat se află o parte din birourile Primăriei municipiului Craiova.
Statuia lui Mihai Viteazul, o dorință a craiovenilor încă de la începutul secolului XX. Această statuie a fost instalată în centrul orașului abia în 1990, după ce stătuse depozitată aproape 20 de ani în spatele Muzeului de Artă. În anul 2007, la inițiativa fostului primar Antonie Solomon, statuia a fost mutată la 50 de metri de locul în care se afla, dar întoarsă de această dată cu fața către Palatul Prefecturii, în timpul lucrărilor pentru refacerea noului centru al Craiovei. Pe esplanada din Piața Mihai Viteazul, dintre statuie și Palatul Administrativ, se află celebrele fântâni muzicale, primele de acest fel din România, o adevărată splendoare la ceas de seară. Galele MTV Music Awards România, cele mai multe concerte, dar și festivaluri și manifestări publice se țin aici. Este o zonă de promenadă foarte apreciată, atât de locuitorii Craiovei, cât și de vizitatori, dar mai ales de tineri, care își fac aici nenumărate selfie-uri.
Centrul vechi al Craiovei, renovat în anul 2015, este un ansamblu de clădiri istorice situate în centrul orașului, construite de vechii comercianți la începutul secolului al XIX-lea, pe urmele unor vechi prăvălii, arse în timpul năvălirilor otomane. Clădirile erau construite după un anumit specific, la parter fiind prăvălia propriu-zisă, iar la etaj locuințele comercianților. Deși fațadele sunt înguste, în interior clădirile au curți, prispe cu geamlâc, dar și beciuri foarte vechi, rămase de la vechile construcții.
Astăzi, vechiul centru renovat, pietonal, te îmbie la o plimbare pe străduțele cu cafenele și taverne, fiind unul din cele mai frumoase din țară și al doilea ca mărime după cel din Capitala țării, reprezentând una din principalele atracții turistice ale Craiovei. Vizitatorii din țară și străinătate sunt bineveniți să se bucure de atmosfera liniștită, de epocă, din mijlocul unui centru urban atât de tumultuos.
360 °
Oltenia la 360 °
Spre capătul pământului – Kaliacra @ Avram IANCU
Semicentenarul Dobrogei 1927 – propaganda împotriva Dobrogei.
Povestea Locurilor este un proiect NON PROFIT susținut de companii românești.
Acest material a fost susținut de către Sindicatul Forța Legii [ susține proiectul ]