Ulițele săsești din Brașov…
Continuăm azi ancheta noastră în peste 30 de stațiuni balneare.
Nu mai revenim deocamdată asupra speculei, deoarece ea este o plagă generală a tuturor stațiunilor balneare, o plagă pe care antreprenorii nu înțeleg s’o suprime, deși ea oprește progresul acestor stațiuni, lovind deci tot în interesul antreprenorilor.
Subsolul României Mari este foarte bogat în mine saline sau petrolifere. Apele minerale dela noi sunt, în adevăr, în legătură mai ales cu aceste două categorii miniere. Compoziția chimică a lor este atât de variată, incât renunțăm de a ne pierde în formule și cifre, notând cu imparțialitate aspectele de ordin practic. Predomină însă apele iodurate și chlorurele sodice. Cele iodurate se găsesc în regiunile petrolifere, adică pe versantul dintre vechiul regat al Carpaților ( Govora, Vulcana, etc. ).
Apele clorurate sodice sunt în legătură cu depozitele saline, fie ca ocne în regiuni muntoase, fie ca lacuri. Uneori sarea se poate vedea la suprafața solului ca la Sorata, Cosciui, Slănicul Prahova.
Lacuri saline avem la Sovata (lacul Ursului, de care ne vom ocupa în curând), sau isvoare la Bălțătești, Oglinzi, etc. Stațiunile cu astfel de ape concentrate, sunt foarte numeroase (Maramureș, Ocna Mureșului, Ocna Sibiului, Ocnele Mari, etc.).
Analize reînoite după 50-80 de ani…
Mari lacuri clorurate sodice se află și la câmpie, separate de mare prin benzi strâmte de teren, fiind vechi golfuri închise. Ele sunt bogate nu numai în sare, dar și în iod și brom de origină animală, vegetală și minerală, precum și în nămoluri negre miraculoase (Tekirghiol). Mai este de remarcat că analizele reînoite după 50-80 de ani, arată că aceste ape sunt constante, ceeace le sporește valoarea. Acestea fiind zise, să trecem la fiecare stațiune în parte. Vom descrie stațiunile nu după vre-un alt criteriu, ci numai în ordinea în care le-am putut vizita.
Brașovul
Coborând în Ardeal prin Valea Timișului, unde, în peizajul ce se modifică profund pe versantul transilvan al Carpaților, printre brazii mari negrii și codrii mai ondulați, mai umezi, te întâmpină la tot pasul călugărițe din tot felul de ordine confesionale, – călugărițe negre, cenușii sau albe cu bonete înaripate ca un avion de borangic, cu tichii negre înclinate spre frunte.
Despre decorurile neașteptate pe care le oferă ulițele săsești din Brașov, am mai scris în această gazetă. E de ajuns să spunem că în anul acesta, curatul oraș dela liziera câmpiei Bârsei, este vizitat de un număr enorm de vilegiaturiști. La hoteluri nu se mai găsesc camere. Am văzut oameni dormind Sâmbătă noaptea pe saltele puse pe pardoseala coridoarelor din hoteluri.
Așadar, această admirabilă stațiune climaterică, cu o climă atât de plăcută, cu aerul pur și lipsit de curenți, nu prezintă confortul necesar pentru numărul mare de vizitatori, atrași desigur nu numai de clima sa agreabilă, dar și de obiceiurile brașovenilor, oameni foarte omenoși, mai puțin speculanți ca aiurea, dar mai ales curați.
Nu am văzut stațiune de vilegiaturiști mai curată decât Brașovul, deși acesta este în primul rând un oraș industrial și comercial. Toate micile localități de vilegiatură din împrejurimi, Branul, Râșnovul, Noua, au fost de asemeni luate cu asalt anul acesta. Iată deci o regiune asupra căreia s’ar putea îndrepta cu folos solicitudinea autorităților.
La ZIZIN
O altă localitate balneară din județul Brașov este Zizin. Localitate foarte adăpostită; peizaje variate oferă dealurile cu păduri din jurul stațiunei, pe fondul munților. Șoseaua Brașov-Zizin este admirabilă. Izvorul “Clocolitorul”, din marginea pădurei de brad oferă apă bogată în acid carbonic.
Deși sat mic, oferă tot confortul și mai ales e curat. Starea higienică, contrar stațiunilor mici din vechiul regat, nu lasă absolut nimic de dorit. Apa minerală din izvorul “Ferdinand” – o apă carbo-gazoasă – are un gust excelent. Deschis zi și noapte, se îmbuteliează pe zi 2000 de sticle. Dela 1914 nu s’a mai analizat apa. Partea slabă a acestei stațiuni este lipsa de organizare medicală, de băi minerale și instalații.
După cum vedem și aci, țara noastră posedă localități admirabile de băi, dar nu sunt organizate suficient. Altfel, ar fi o mare bogăție pusă în valoare și de pe urma atragerei streinilor, țara nu ar avea decât de câștigat… În adevăr, instalația existentă la Zizin este cu totul insuficientă; ea a fost găsită chiar de organele ministerului sănătății ca lăsând mult de dorit. De altfel deteriorate de războiu, băile au fost reparate de curând.
Dela gara Brașov până la Zizin se parcurg 14 km. cu trăsura sau cu tramvaiul cu aburi. Zizinul este unul din cele șapte sate ce formează Satul Lung (Săcele), este bătut bine de soare. Priveliștea se întinde de aci asupra întregei câmpii a Bârsei.
360 °
Sursă foto: Brașov 1914.
Tratamentul balnear din 1927 la 360 °
Brașov, Prima școală românească – 1292 @ Vasile Oltean