F O C U L
Nereju – Vrancea
Dansul funerar unic în Europa
Chipărușul este un dans funerar unic în Europa, după unii etnologi, un ritual de înmormântare specific zonei Vrancea. Acesta era practicat la nivelul comunității încă din perioada precreștină și consta în realizarea unui dans în fața casei celui mort.
Doisprezece bărbați cu fețele acoperite de măști tradiționale din blană de oaie argăsită, așezați unul în spatele celuilalt și ♦ legați cu lanțul vieții ♦ dansau în jurul unui foc ♦ & din când în când săreau peste acesta, ca simbol al purificării sufletului celui decedat…
Măștile mai sunt folosite și azi la țară, pentru alungarea spiritelor rele, sperierea bolilor și a blestemelor. Gonesc gândurile negre trimise de dușmani. Ele trebuie puse la intrare, pe perete. Măștile confecționate la Nereju-Vrancea reprezintă personaje din mitologia populară. Ele sunt purtate cu ocazia unor evenimente speciale din viața satului: la nuntă, la înmormântare, în ritualuri ale fertilității sau înainte de vânătoare.
Pe vremuri, când murea cineva din localitate, câţiva tineri îşi puneau pe faţă măşti înfiorătoare din lemn, care arătau ca nişte moşi şi babe. Conform cercetătorilor, Vrancea este singura zonă din ţară unde se mai păstrează obiceiul priveghiului cu măşti. La căpătâiul mortului se făceau și glume, ca să nu mai sufere rudele. Flăcăii își dădeau pe obraz cu funingine sau cu făină, îşi puneau căciuli şi se îmbrăcau în zdrenţe. Încercau să-i înveselească pe cei care boceau. Spuneau tot felul de snoave, apoi legau mâna mortului cu o aţă, și o mișcau. Nu se știe dacă și reușeau să alunge tristețea înmormântării, dar ei măcar încercau.
În plus, oamenii considerau că înmormântarea era ultima petrecere a mortului.
Alte măşti care apăreau la priveghi erau Moartea, Popa sau Diavolul.
Purificarea prin foc
@ K O M A K I Z A
Misticismul fierăritului de Craiva Veche
De cum pășești în Craiva Veche, undeva lângă Alba Iulia, ochiul este captivat de frumusețea unui loc aproape părăsit, dar plin de cea mai caldă liniște. Pășești încet și natura se desfășoară sub privirea ta, bogată în misticismul ei și valoroasă prin ceea ce ascunde în inima satului: fierarul Emanuel Bezeriță. Fierarul pare ultimul dintre ai lui în sat, însă povestea lui e presărată de revelații pe care doar o viață plină de pasiune, provocări și pierderi te poate împinge să le vezi…
F O C U L la 360 °
♦ Casele Cucuteniene ♦ Construite pentru a fi arse ♦ Surse: Arhiva Institutului de Etnografie şi Folclor, Lucrarea „Cărările sufletului” de Ion Ghinoiu, Măşti de priveghi – Pavel Terţiu – Nereju.
[fts_facebook type=album_photos id=100000641889893 posts=3 description=yes album_id=1971826446253222 image_width=250px image_height=250px space_between_photos=5px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]