Pădurile virgine din Munţii Ţarcu

Fără aşezări umane, cărări numai bune de luat la picior...
Banat

Pădurile virgine din Munţii Ţarcu

Fără aşezări umane…

Cărări numai bune de luat la picior!

Munţii Ţarcu formează o zonă compactă practic nealterată şi fără aşezări umane, cu excepţia Poienii Mărului şi a complexului turistic Muntele Mic. Masivul concentrează un complex de ecosisteme preponderent naturale (81 %), cu o diversitate remarcabilă şi cu o abundenţă locală de 25-78 ori mai mare faţă de media la nivel naţional. Din fondul forestier, peste 10.016 ha sunt păduri virgine şi cvasivirgine – 29 % din aria impadurita si 1/6 din aria intregului masiv. Muntii Tarcu constituie un areal prioritar pentru conservarea biodiversităţii carpatine cu o înaltă valoare a acesteia. Ei concentrează 6 tipuri de ecosisteme naturale, respectiv de pădure, de pajişte, saxicol, acvatic, riparian şi cavernicol.

Traseele nu implică dificultăţi deosebite pentru a fi parcurse în timpul verii şi pe vreme bună. Însă pe vreme nefavorabilă şi în condiţii de iarnă, unele trasee (mai ales în golul alpin) pot deveni periculoase şi dificil/imposibil de urmat în siguranţă.

Munții Ṭarcu reprezintă o unitate montană aparținând părții vestice a Carpaților Meridionali. Munții Țarcu ocupă regiunea de nord-vest a Carpaților Meridionali, suprafața sa fiind asemănătoare cu cea a unui triunghi dreptunghic, cu catetele aproape egale, orientate spre văile râurilor Timiș și Bistra, respectiv cu ipotenuza formată din cele două vai cu direcții opuse, cea a râului Rece (cunoscut și ca Râul Hideg) și cea a râului Șes, continuat de valea Râului Mare, la rândul său afluent al Râului Strei.

Culmea principală are orientare dinspre nord-est înspre sud-vest. Altitudinea maximă a masivului este atinsă în vârfurile Căleanu, 2.192 m (2.190 după alte surse), Țarcu 2.190 m, și Pietrii 2.162 m.

Munții Țarcu sunt parte dintr-o zonă salbatică întinsă, de peste 300.000 de hectare, în sud-vestul României – una din cele mai mari bogății ale Carpaților. Zonele sălbatice sunt și „termometrul” sănătății noastre de fiecare zi, pentru că ele ne vorbesc despre sănătatea și bunăstarea naturii. Însă ele fac mai mult decât să dea un diagnostic și mai mult decât să trateze, întărind rezistența ecosistemului în fața schimbărilor climatice. Folosite înțelept, zonele de sălbăticie ne pot oferi beneficii «moderne», cuantificabile economic: valoarea estetică a peisajului, spațiile de recreere, plantele medicinale, apa, toate acestea și multe altele sunt oportunități de afaceri și turism, deci surse de prosperitate directă.

Vezi mai mult:
„Câmpul cu Tei”
& Adăpostul din Stână
Banatul Montan la 360 °

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com