✨ Aurul GETÆ ✨
Peste 🇷🇴 6000 de ani 🇷🇴
de istorie a aurului ❤️💛💙
Barbara Deppert Lippitz, arheolog și unul dintre cei mai renumiți experți internaționali: “Sunt unul dintre specialiștii cei mai cunoscuți, nu numai în Europa, ci în toată lumea, și spun adevărul. Civilizația getică este magnifică, iar eu sunt mândră că mă lupt pentru geți, aici, în țara dumneavoastră. Aveți peste 6000 de ani de istorie a aurului! Este istoria voastră și numai cine nu vrea nu o privește la adevărata ei valoare. După părerea mea, sunteți singura țară din Europa care are istoria scrisă în propriul ei aur. Și ăsta este un lucru rar și excepțional, de care puteți să fiți mândri. Probabil că numai în America de sud, la Bogota, în celebrul muzeu al aurului, putem vedea expus aurul indienilor, dar aceasta reprezintă doar o parte a istoriei lor și nu o întreagă istorie gravată în aur, așa cum aveți voi.
Nici la Luvru, nici la British Museum și nici în muzeele din Statele Unite nu găsim ce există în muzeul dumneavoastră de istorie. Sigur, au multe exponate de aur și aceste muzee, dar ele aparțin altor culturi decât ale țărilor respective. Este regretabil că voi, românii, nu ați profitat de această istorie scrisă în aur, așa cum ați fi meritat. Și când spun “ați fi meritat”, mă gândesc la ceea ce istoria voastră a însemnat pentru Europa, la forța pe care aurul vostru a avut-o în construirea unei civilizații demne de marile civilizații ale lumii. Aici, la voi, nu găsim aur cumpărat sau obținut prin cuceriri, ca în celelalte muzee ale lumii. Aici vorbim, în exclusivitate, de aur autohton.”
Tezaurul de la Pietroasele ✨
🇷🇴 Cloșca cu puii de AUR 🇷🇴
Pietroasele, județul BUZĂU, cel mai important tezaur al României, Tezaurul de la Pietroasele, cunoscut și sub numele popular de „Cloșca cu puii de aur”. Este cel mai important tezaur din AUR şi pietre preţioase descoperit vreodată în Europa. Până în 1922, când a fost descoperit mormântul lui Tutankamon, Tezaurul de la Pietroasa a fost cel mai mare din lume 🥇 A a fost descoperită în anul 1837, de către un localnic din Pietroasele, Stan Avram, şi de ginerele acestuia, Ion Lemnaru, în timp ce scoteau blocuri de calcar dintr-o carieră din zona cunoscută ca Via Ardelenilor.
Inițial, tezaurul se compunea din 22 de piese, din care au rămas 12, iar din cele 27 kg (sau chiar 40, după cum susțin alte păreri) cât ar fi cântărit inițial, au mai rămas astăzi doar 18.795 kg, un platou mare, un platou mic (pateră), o cană, un colan simplu, un colan cu o inscripție gravată, un colan cu balama, patru broșe (fibule) și mai multe vase cu diferite forme.
Rămâi alături de noi ✨ lansăm în decembrie prima serie de NFT-uri „Ordinul Dragonilor„, din conceptul „EUROPE GENESYS„, acolo unde aurul strămoșilor reprezintă o moștenire pe care suntem datori să o transmitem mai departe din generație în generație ✨
360 ° eGOLD vs EGLD ✨
🇺🇸 Geto-Dacians GOLD 🇬🇧