Poarta Sărutului & Masa Tăcerii

Ansamblul Monumental “Calea Eroilor”
[ locuri de vizitat ] Oltenia

Poarta Sărutului & Masa Tăcerii

Ansamblul Monumental “Calea Eroilor”

Constantin Brâncuși (1876-1938), marele sculptor român cunoscut în toată lumea, realizează în anii 1937 – 1938 cea mai importantă operă a sculpturii moderne, Ansamblul Monumental “Calea Eroilor” de la Târgu JIU, compus din Coloana Infinită, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii.

Poarta sărutului

În iunie 1937 sosesc de la Banpotoc blocuri brute de travertin. În îndrumarea directă a lui Brâncuși, care a lucrat cot la cot cu muncitorii pietrari de la Deva, conduși de șeful lor Meyer, se taie la dimensiunile blocurilor stâlpilor și placajele de travertin ale lintoului. Până la 31 iulie 1937 pietrarii au lucrat sub ordinele lui Brâncuși. De la 1 august 1937 pietrarii au lucrat ghidându-se după planurile lui Brâncuși amplasând Poarta pe actualul loc. Lucrările s-au prelungit până la sfârșitul lunii octombrie 1937. Când a sosit Brâncuși la Târgu-JIU, la începutul lunii noiembrie 1937, Poarta Sărutului, în stare brută, era complet gata.

De la începutul lui iunie 1938 și până după mijlocul lui iulie 1938, Brâncuși, ajutat de Ion Alexandrescu, sculptează și termină Poarta Sărutului. În primele trei săptămâni au mai lucrat împreună cu Ion Alexandrescu alți doi pietrari din București, Gh. Lidiris și Ștefan Pruger, care însă au părăsit curând șantierul Porții, fiind angajați în altă parte. În ceea ce privește amplasarea Porții, se prevăzuse, inițial, ca ea să coimcidă cu intrarea în grădina publică. Dar lui Brâncuși nu i-a convenit acel loc, el alegând amplasamentul pe care se găsește în prezent Poarta – comunicare Ion Alexandrescu.

Masa Tăcerii

Prima versiune a Mesei tăcerii, din piatră de Gura Văii (după informația lui Ion Alexandrescu), a fost cioplită sub îndrumarea lui Brâncuși, de echipa de pietrari consuși de Meyer. Probabil după defrișarea Aleii din parc (2-8 octombrie 1937), pe care se află Poarta și Masa, s-a fixat lângă digul JIULUI prima versiune a Mesei.

În 1938, după ce s-au comandat la Pietrosa, de la Deva, cele 42 scaune de piatră (16 iulie 1938) lui Brâncuși nu i-a mai plăcut masa din 1937, astfel că la 23 august 1938 s-a decis procurarea a două noi lespezi rotunde de piatră de Banpotoc de 2,15 și 1,75 diametru. Scaunele și lespezile au fost livrate urgent, așa că la începutul lui septembrie noua Masă (alcătuită din tăbliile celei vechi și a celei noi) cu scaunele înconjurătoare, ca și scaunele de pe alee, se aflau la locul lor.

Brâncuși parcurge pentru ultima dată într-o zi din septembrie 1938, împreună cu inginerul Gorjan, traseul de la Masa Tăcerii de pe malul Jiului, prin Poarta Sărutului până la Coloană.

Vezi mai mult 360 °


Foto: flux24.ro / romaniaperpetua.ro.
Descoperă obiectivele turistice din Craiova
Ultimul drum spre Coloană al lui Brâncuși…
Sursă: Ovidiu Rizopol Istoria realizării Coloanei Infinite
la Atelierele Centrale Petroșani. 19 februarie 2016 – Focus Print.

[ Troița neamului românesc la 360 ° povestea-locurilor.ro/Atelierele-din-PETROSANI 1937 ]

Istoria realizării Coloanei…

Posted by P⊕vestea Locurilor on Friday, October 19, 2018

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com