Monolitul din cuarţ alb 💙💛❤

Monolitul cu cruce al Haiducului Neag
[ locuri de vizitat ] HYPERBOREA

Monolitul din cuarţ alb 💙💛❤

Monolitul cu cruce
al Haiducului Neag

monolit, ~ă [At: AR (1829), 2272/7 / Pzi: (1-3) ~e, (4-5) ~iți, ~e / E: fr monolithe] 1 sn Monument al naturii construit de om, format dintr-o singură piatră, dintr-un singur bloc. 2 sn (Îla) De ~ De nezdruncinat Si: solid, trainic. 3 sn (Îlav) În ~ Dintr-un singur bloc de piatră. 4 a Alcătuit dintr-un singur bloc de piatră, de beton etc. Si: (rar) monolitic (1). 5 a (Fig) Bine închegat Si: (rar) monolitic.

Monolitul de doi metri lungime…

Pe o suprafață de 50 de kilometri lungime de pădure și 25 lățime haiducii își întemeiau regatul libertății acum câteva sute de ani… te invităm în lumea basmului la o călătorie virtuală prin legendele locului. Câmpu lui Neag este o localitate componentă a orașului Uricani din județul Hunedoara. Localitatea se află la poalele Munților Retezat și aparține de orașul Uricani. În anul 1964, când Uricaniul a fost declarat oraș, satele Valea de Brazi și Câmpu lui Neag au intrat în componența acestuia. Un document datând din anul 1493, emis de curtea regelui Vladislav al II-lea al Ungariei, arată că boierul Mihail Cânde stăpânește mai multe moșii în zona Uricani, printre care și Câmpu lui Neag (Nzakmezeu), aceasta fiind cea mai veche menționare a localității.

Despre satul Câmpu lui Neag, o legendă spune că ar fi fost întemeiat de un haiduc celebru, pe nume Neagu, care s-a ascuns de turci în munţi. Până la începutul anilor 80 cei aproape 600 de oameni din Câmpul lui Neag îşi duceau viaţa aproape la fel cum începuse ea prin secolul XV, când legenda spune că Neag, un grof, a plecat de la Baru Mare sus în munţi, pentru a putea trăi liniştit cu amanta lui cu care şi-a întemeiat o a doua familie, în jurul căreia a creat şi o ceată de haiduci. Pământul mănos îi transformase deja demult pe urmaşii haiducilor în agricultori pricepuţi şi în crescători de animale. În plus, mulţi dintre ei mai câştigau un ban şi muncind în minele de cărbune din apropiere. Foamea de cărbune a fost fatală pentru localitate şi chiar şi pentru o parte dintre săteni.

El ar fi marcat vatra viitorului sat, înfigând în pământ o piatră, un monolit de vreo doi metri lungime, care avea încrustată în ea două filoane de cuarţ alb, dispuse în formă de cruce. Cert este faptul că, în 1850, preotul din sat, Constantin Stanci, a găsit această piatră căzută pe malul Jiului, a luat-o cu o sanie trasă de boi şi a plasat-o în curtea casei sale, care din 1890 şi până în 1936 a fost şi şcoală sătească. Astăzi monolitul se află la intrarea în satul Câmpu lui Neag.

Cum ajungi în Uricani noi te sfătuim să te oprești la Centrul de Informare Turistică unde o să-ți construiești imaginea de ansamblu despre regiune. Babele și Sfincșii de piatră din Uricani, stânele din zonă ( degustare de produse tradiționale ) și legendele lor, natura sălbatică și peisajele care efectiv o să-ți taie respirația.

Descoperă
Diamantul NEGRU
al României, Valea JIULUI!
🇷🇴 Valea HIPERBOREEI 🇷🇴

În 2020 stăm acasă,
vizităm România 💙💛❤
& reSTART-ăm turismul românesc!

Muntele lui PROMETEU Strategie Turism Valea Jiului Hunedoara Povestea Locurilor Daniel Rosca B2B Strategy

🇷🇴 reBranding România 🇷🇴
Un proiect CSR B2B Strategy
Written by Daniel ROȘCA

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 8500 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com