Cum arătau
casele cucutenienilor?
Multe sunt ipoteze, o încercare de explicare, dar adevărul rămâne arheologilor mereu ascuns. Locuințele aveau forme rectangulare, înălțimea de aproximativ 2 metri și acoperișul în două ape realizat din stuf. Podeaua era construită prin așezarea de bârne de lemn una lângă alta, peste care se aplica un strat gros de lut. Pereții locuinței erau și ei construiți din bârne masive, despicate, așezate una peste alta și îmbinate la colțuri. După ridicarea lor, pereții erau finisați pe interior cu un amestec de lut cu pietricele, pleavă și nisip… este lutul galben, lutul primordial, este începutul…
Piatra de temelie
Astfel, toate spațiile dintre bârne erau astupate, locuința era încălzită cu ajutorul vetrelor și cuptoarelor cu boltă sferică folosite și la prepararea hranei, la coptul pâinii, fierberea plantelor, frigerea cărnii. Cucutenienii își amenajau în locuință un loc de cult special amenajat pentru venerarea Zeiței-Mamă. Calitatea tehnică a preparării lutului și a modelării formelor, arderea oxidantă în cuptoare, ornamentarea pictată, dovedesc o specializare extremă a olarilor cucutenieni… prima formă de artă din lume… străluciţii olari cucutenieni au redat proporţiile idolilor la proporţiile umane. A pune pietre de temelie este o străveche vorbă din bătrâni, transmisă prin tradiţia populară. A sfinţi piatra de temelie este un ritual al întemeierii, mai ales al locaşurilor sfinte. Obiceiul se leagă de un cult străvechi, de cultul întemeierii. Piatra neprelucrată, brută se consideră că coboară din cer, iar cea prelucrată urcă spre cer. Tot aşa lutul brut are un caracter divin dat omului, este mama primordială.
Totul este redus la esență!
Vezi mai mult 360 °
Întemeietorii orașelor…
De la ceramica CUCUTENI… la ceramica LEȘ…
{ măiastra } { prima formă de artă din lume }
Surse:
Reconstituire locuință cucutenienă, Dâmbul Cetăți, Sfântu Gheorghe.
Gheorghe Lazarovici, ritualuri de abandonare din Cultura Cucuteni.
Foto: Corina Dorina.
P⊕vestea Locurilor, un proiect
NON PROFIT susținut de companii românești.
[ susține campania » » » lnkd.in/dpGGq-g ]@ Cucuteni, Civilizația și Cultura Neamului R⊕mânesc, Brandul de ţară R⊕Mânia, Romania Old Europe, Roots Experience, B2B Strategy
Posted by P⊕vestea Locurilor on Tuesday, November 21, 2017