Situl arheologic de la Lipia

Dovezi materiale din ambele civilizaţii: pre-Cucuteni şi Gumelnița.
Muntenia

Situl arheologic de la Lipia

O statuetă, veche de 6 mii de ani…

Situl arheologic de la Lipia / Buzău

Descoperire arheologică de senzaţie în Buzău. O statuetă, veche de 6 mii de ani, poate da peste cap teoriile istorice referitoare la răspândirea culturii pre-Cucuteni şi Gumelnița.

În situl arheologic de la Lipia s-au găsit dovezi materiale din ambele civilizaţii, lucru nemaiîntâlnit până acum. Până acum toate descoperirile importante ale uneia dintre cele mai vechi civilizații din Europa au fost făcute în zona Moldovei.

Statueta a fost găsită la mai puțîn de un metru adâncime în situl arheologic de la Lipia. Alături de obiectul de cult au mai fost scoase la lumina vase ceramice specifice culturilor pre-cucuteni dar și Gumelniţa * 5000 î.Hr.. Situl a fost deschis anul trecut însă până acum nu a fost cercetat decât la suprafață.

Descoperire arheologică

Descoperire arheologică de senzaţie în Buzău. O statuetă, veche de 6 mii de ani, poate da peste cap teoriile istorice referitoare la răspândirea culturii pre-Cucuteni şi Gumelnița. În situl arheologic de la Lipia s-au găsit dovezi materiale din ambele civilizaţii, lucru nemaiîntâlnit până acum.

Posted by StirileTVR on Friday, July 6, 2018

Buzău / Gruiu Dării…

O aşezare veche de aproape şase milenii a fost descoperită de arheologii Muzeului Judeţean de Istorie din Buzău sub ruinele cetăţii getice de la Gruiul Dării aflată în localitatea Pietroasele, cunoscută pentru deosebitul tezaur descoperit aici, „Cloşca cu puii de aur”.

Un laborator din Heidelberg a confirmat, în urma probelor trimise, ipotezele noastre: la o adâncime de 3-3,5 metri sub cetatea dacică fortificată de la Gruiu Dării se află o aşezare neolitică cu o vechime de 5 500-5 700 de ani, care a dispărut în urma unui conflict armat sau a unui incendiu”, a declarat Sebastian Matei, cercetător în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie din Buzău.

În alimentaţie ponderea cea mai mare o avea carnea. Au fost găsite oase de porc mistreţ, dar şi de cerb sau căprior, oase de păsări mari, precum dropia, precum şi de cocoş munte. Oasele de castor şi de vulpe confirmă faptul că ei iubeau blănurile pe care le foloseau iarna sau la date festive”, a mai completat istoricul buzoian.

Cercetătorul Sebastian Matei din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie Buzău consideră că satul neolitic descoperit la Gruiu Dării face parte din extremitatea sudică a culturii Cucuteni…

Arheologii au scos la lumină mai multe locuinţe mari, cu pereţii din lut, vase pictate, precum şi un vas tip biberon, folosit după toate probabilităţile la alăptatul bebeluşilor…

Ce se întâmplă dacă re-actualizăm harta Civilizației Cucuteni? Din Buzău spre Timiș… 8500 de ani de continuitate. Parța, Județul Timiș, acum ≈ 8500 de ani

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com