Boboci – Comuna Jugureni
MIZIL – Prahova
Băile Boboci au aparţinut boierului Crăciunescu, care le-a donat prin testament oraşului Mizil.
Conform istoriei, încă de la 1825 aici a funcţionat o staţiune balneară, prima de acest gen din Ţara Românească. Localnicii obişnuiau să folosească apa sulfuroasă pentru tratarea diferitelor afecţiuni, dar şi pentru a face baie.
Ca locație Băile Boboci se află pe raza comunei Jugureni la o depărtare de 12 km. de Mizil, sau poate și mai mult, Bobocii au drumuri foarte rele, mari suișuri și scoborâșuri, vâlcele adânci, șosele sparte, cu obstacole, drumuri de munte deteriorate de ploile abundente. Cel puțin faci 3 ore cu automobilul până la această comună.
Ei bine, acest fapt ridică încă o chestiune importantă în legătură cu stațiunile noastre balneare: lipsa de transport la cele de a doua mână, care s’ar putea totuși ridica prin mijloace confortabile și repezi de comunicație. Incumbă deci ministerului lucrărilor publice… să repare șosele în jurul stațiunilor balneare, astfel mari bogății se pierd pentru țară…
Cea mai veche stațiune din țară
Stațiunea Boboci se află pe un platou foarte înclinat. Este interesant de amintit că e cea mai veche din țară! Domnitorul Grigore D. Ghica a făcut la 1822 vilegiatură aici, cu întreaga curte.
La 1825 s’a ridicat un stabiliment de băi și un hotel. Apele sunt cloro-sodice, sulfuroase vag-iodurate. Cabinele sunt mici, de scânduri: abia încape un om mai răsărit. Confort nu există. Hotel cu cămăruțe, restaurant de scânduri. Probabil că noroiul galben de aici e pur și simplu noroi de rând.
După cum suntem informați, stațiunea nu a progresat și din cauza fluctuației de proprietate. Oare această problemă, a fixării proprietății și obligației de a construi, nu are soluție? Credem că vom reveni asupra chestiunei posibilităților de progresare a stațiunilor balneare. 21 august 1927
360 °
Perioada interbelică la 360 °
Tratamentul balnear din 1927 la 360 °
Sursă foto: miziliada.blogspot.com.