4 septembrie 1927
Am arătat în numerele noastre trecute situația dintr’o întreagă serie de stațiuni balneare și climaterice. Notăm mai jos cele ce ar fi de îndreptat într-o altă serie de astfel de stațiuni, cu specificarea că ministerul sănătății a fost sesizat de către d. inspector sanitar balnear Nicolau.
Slănicul Prahova
La Slănic, stațiune foarte apropiată de București, comparativ cu stațiunile din Ardeal, se găsesc excelente băi de sare concentrată, dar instalațiunile sunt mediocre. Slănicul ar putea progresa mult dacă s’ar remedia acest neajuns.
Eforia Spitalelor dă în antrepriză baia Baciului și baia Verde, dar antreprenorii nu au nici un interes să facă vre-o îmbunătățire lacurilor, stabilimentelor, drumurilor sau locuințelor. De asemeni, Eforia nu poate face mari sacrificii în acest sens. Cele 30-40 cabine dela baia Verde lasă de dorit. Sunt de lemn, lipsite de mobilier și de aparatele necesare unor băi în condițiuni moderne.
Baia Roșie, proprietate particulară, nu este mai bine înzestrată. La băile calde s’au făcut reduceri pentru coloniile școlare și jandarmi. Inspectoratul sanitar a cerut numirea unui medic balneolog oficial, pe lângă medicul primar, pentru întregirea îngrijirilor medicale.
Covasna
Sunt curse regulate de automobil dela Brașov (66km). Notăm faptul interesant că la Covasna, la 10-15 case, una are bae de acid carbonic în curte: e suficient să se sape la 5-6 metrii adâncime, ca să se dea de acid carbonic.
Izvoarele de apă minerală…
Unele bazinuri sunt rău întreținute, unele cabine murdare. Noroiul strâns în bazine nu are proprietăți de nămol medicinal, ci e o simplă murdărie. De asemeni notăm murdăria hotelurilor.
Unii antreprenori de băi refuză vizitele medicale și inspecțiile. În ceea ce privește izvoarele de apă minerală, ca cel dela Horgas, apele sunt captate într-un puț de un metru și jumătate adâncime, foarte rudimentar, ușor influențat de ploi și care se exploatează în sticle închise, pe garanția ministerului sănătății. Înbutelierea este de asemeni rudimentară.
Nici la celelalte izvoare nu s’au făcut îmbunătațiri.
Amara
Ca și la Slănic, nici aici nu se găsesc statistice balneare și medicale asupra efectului băilor. Notăm necesitatea generală de a se numi medici oficiali în stațiunile balneare, cari să aibe o infirmerie pentru internarea a 20-30 de bolnavi; celor interesați din punct de vedere medical, li se vor acorda gratuitatea.
Azi însă, gratuitatea se dă din București, și de cele mai multe ori unor persoane cu bună situație materială. Acești bolnavi bogați ce fac băi gratis, refuză controlul medical, pentru stabilirea statistică a efectului băilor. Nu există niciun registru de vizitatori. Hotel bun, stabiliment balnear primitiv din scânduri, cu cabine mici. Casele închiriate din sat sunt inconfortabile, cu pământ pe jos.
De asemeni din punct de vedere edilitar, această stațiune lasă de dorit.
Ocna Sibiului
Orășel de grădini. Se mândrește cu o stradă din centru asfaltată. E de remarcat confortul caselor din stațiunile ardelene, în contrast cu lipsa de higienă din vechiul regat.
Baia e admirabilă, într-un peisaj frumos cu trei lacuri și un parc bine îngrijit, plin de flori. Arhitectura băilor este originală, hotelul cochet; sarea eșită până la suprafață cere arhitecților să clădească imobile pe mari blocuri de beton armat.
Interiorul băilor este luxos, cabinele de faianță engleză, cu mobilier confortabil. Trei piscine cu apă sărată concentrată, sală de masaj, de duș, de odihnă cu dormeuse, inhalație, etc. Mașini sistematice pentru apă, încălzit, spălătorie și uscătorie de rufe, amplă instalație electrică…
Comparativ cu unele stațiuni din vechiul regat, ai impresia că ești în streinătate. Cu cele șapte cabine de inhalație prin pulverizarea lichidului de sare, hidroterapie, etc. aceste băi pot servi ca model de instalațiune modernă. Funcționează sub direcția medicală a d-lui Sturza.
Ocnele Mari
Oarecare murdărie în găzduire. Parte din bai prea mici, așa că un bărbat se acoperă cu un strat foarte subțire de apă, ceeace contribue ca baia să nu aibă efectul așteptat. Mobilier redus în cabine: cuer și o scândură drept scaun.
S’a găsit aci un termometru la zece cabine, ceeace e desigur puțin. Nu există canalizare, nici apă dulce de băut. Un inspector sanitar raporta acum un an că această localitate face rușinea vechiului regat din punct de vedere balnear! Cum e posibil oare să se dea atât de puțină atenție, unei stațiuni dotată de natură cu tot ce trebue, ca să fie o minune?
De speculă, nu mai vorbim.
Valea Mariei
Este o localitate în jud. Satu-Mare. Dela băile Bixad sunt 12 km., iar dela gara Varna Turu’ui 2 km. În apropiere de granița cehoslovacă.
Stațiune minunată pe vremuri, cu un parc splendid; acum decade. E curioasă decadența unora dintre cele mai frumoase stațiuni balneare. Nu cumva e vina – în afară de distanța până la ea, – și aici a lipsei de interes a autorităților respective… ? Băi cu mobilier luxos.
Se expediează 1000 sticle cu apă minerală pe săptămână. Îmbuteliere curată… S’ar putea atrage vizitatori cehoslovaci, ceeace ar face din nou ca stațiunea aceasta să progreseze.
Bixad
La 50 km. de Satu-Mare, pe linia C.F.R. îngustă, pe care se face 3-4 ore. De asemeni, autobuze rapide, pe o șosea splendidă… Parc și florărie; flori toată iarna și primăvara… trandafiri enormi, copacii groși de nu-i pot cuprinde în brațe 5 barbați. Minunate alei de brazi prin pădure…
Cea mai frumoasă stațiume din România…
… este considerată ca cea mai frumoasă stațiume balneară din România. Totuși, e foarte puțin frecventată de Români. De altfel, direcția C.F.R., nici nu făcea reducere la tren pentru aceste băi!… Palace-uri, terase, lux… baile curate și elegante, ca peste tot în Ardeal.
Vom trage în curând concluziile anchetei noastre în stațiunile balneare.
360 °
Sursă foto poartă trandafiri: verdeco.ro.
Ulițele săsești din Brașov… Brașovul anilor ‘30