Timișoara,
Capitală 💙💛❤
Culturală Europeană
Banatul rescrie
istoria Europei
🇷🇴 5500 î.Hr. 🇷🇴
🇷🇴 🇷🇸 🇭🇺
3 țări, 6 culturi,
o singură călătorie…
2 capitale culturale.
Prof. dr. Bernard Heeb: “În opinia mea este unul dintre cele mai importante situri din întreaga Europă, este cea mai mare aşezare din perioada neolitică pe care o cunoaştem şi pe de altă parte este o structură absolut fantastică. Eu cred ca situl de la Cornești va sta alături de marile situri din Europa ca Stonehenge sau Sarmizegetusa REGIA.”
Timișoara, Capitala Culturală a Europei în 2021 are șansa să rescrie istoria Europei. Principalii vectori de cultură Timișoara 2021, Fortificația din Cornești, cea mai mare așezare fortificată din Europa & Sanctuarul de la Parța – 5500 î.Hr. sunt mult peste Civilizația Sumeriană care rămâne încă nejustificat în cărțile de istorie ca cea mai veche civilizație a lumii deși își ridică templele cu 2000 de ani după strămoșii noștri… ! Orașul de pe Bega este un oraș al premierelor, nu numai în România ci chiar și în Europa! În 1718 încep lucrările de canalizare ale Begăi, din 1732 acest curs de apă fiind primul râu navigabil din România. În 1775 se înființează Oficiul de Navigație din Timișoara. În 1869 se fac primele curse de pasageri. Timișoara devine astfel primul oraș de pe teritoriul actual al României care utilizează acest mijloc de transport în comun. În 1917 pe canalul Bega sunt înregistrate 563 ambarcațiuni comerciale, care navighează timp de 305 zile pe an.
1718 încep lucrările de canalizare ale Begăi, din 1732 acest curs de apă fiind primul râu navigabil din România. 1718 cea mai veche fabrică de bere din țara noastră, este atestată la Timișoara. 1745 construcția Spitalului Municipal. 1771 primul ziar care a apărut pe teritoriul actual al României și totodată primul ziar german din Sud-Estul Europei ,,Temeswarer Nachrichten” 1815 se înființează biblioteca tipografului Josef Klapka, prima bibliotecă publică cu împrumut din imperiul Austriac. 1854 primul serviciu telegrafic într-un oraș al României de azi. 1855 orașul din vestul țării a fost prima localitate a Imperiului Habsburgic cu străzile iluminate cu lămpi cu gaz. 1881 prima rețea de telefonie de pe teritoriul României de azi. 1884 primul oraș din Europa continentală cu străzile iluminate electric, cu 731 de lămpi. 1869 în Timișoara a apărut primul tramvai tras de cai de pe actualul teritoriu al României. 1886 prima stație de salvare din Ungaria și România. 1889 primul meci de fotbal european din România. 1895 prima stradă asfaltată de pe teritoriul de azi al României. 1897 primele proiecții cinematografice de pe teritoriul actual al țării. 1899 al doilea tramvai electric într-un oraș din România de azi, după cel din București în 1894. 1942 prima linie de troleibuz. 1969 primul computer alfanumeric. 1953 a fost singura localitate din Europa care avea trei teatre de stat în trei limbi diferite: română, maghiară și germană. 1972 primul oraș de provincie care a câștigat titlul național la rugby. 1989 declanşarea revoluției române împotriva regimului comunist și primul oraș liber din România, Proclamația de la Timișoara:
Obiective turistice
Timișoara 2021
🇷🇴 România MARE 🇷🇴
Centenar Timişoara
Unul dintre cele mai încântătoare oraşe din România şi cu siguranţă unul dintre cele mai active din punct de vedere cultural şi economic, Timişoara este un uimitor amestec de istorie şi actualitate cu o arhitectură spectaculoasă. Orașul a moștenit un amplu patrimoniu de monumente istorice (peste 14.000 de clădiri) care sunt răsfirate de-a lungul celor șase cartiere vechi: Iosefin, Elisabetin, Fabric, Fratelia, Mehala și Freidorf. Timișoara este un oraș în care cu greu te poți rătăci, în schimb poți rătăci oricând pe străzile sale unduitoare, admirând stilul boem și farmecul aparte al zonei.
Unitatea de limbă a poporului român este reflectată în cartea religioasă medievală. Patrimoniul de artă bisericească din Muzeul Catedralei Mitropolitane adăposteşte astăzi aproape 1.000 de piese printre care un însemnat număr de icoane pe lemn, pe sticlă şi pânză, obiecte de cult brodate, sculptate sau lucrate în metal şi un important fond de carte veche religioasă. Toate provin din biserici bănăţene şi datează din secolele XIV, XVI, XVII şi XIX. Muzeul se află în incinta Catedralei Mitropolitane la subsol.
După ce termini de vizitat Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timișoara aflat la subsolul Catedralei (* se intră în muzeu din interiorul Catedralei… prin dreapta altarului), peste drum, în Parcul Eroilor, poți să ai un moment de respiro și să faci un pas înapoi în timp la statuia soldatului român… un pas înapoi spre timpurile demult uitate când România era MARE. Recent renovat, Parcul Eroilor, îți oferă momentul de introspecție interioară spre o Românie Mare… Parcul Eroilor și Muzeul Catedralei Mitropolitane sunt două obiective turistice extrem de importante în Timișoara, o Timișoară care se pregătește să dețină titlul onorific de Capitală Culturală Europeană în 2021.
”Festivalul Medieval al Castelului Huniade” Timişoara, va pune Capitala Culturală Europeană 2021 pe harta oraşelor ce găzduiesc festivaluri medievale de anvergură. Bătălii epice cu arme reale vor dovedi din nou bravura spiritului şi forţa braţelor.
Tramvaiul turistic TramTM Tur circulă în fiecare duminică între orele 12:00-18:00. Plecările sunt din oră în oră din staţia TramTm Tur din Piaţa Libertăţii, cu revenire în Piaţa Libertăţii, fără staţii intermediare. Traseul trece în revistă numeroase obiective turistice ale oraşului, atât din centru, cartierul Cetate, cât și din cartierele istorice Iosefin, Elisabetin și Fabric, iar circuitul durează cca 45 minute. Tramvaiul turistic aparţine Societăţii de Transport Public Timişoara (STPT).
Tramvaiul TramTur poate fi închiriat pentru diferite evenimente, având dotarea unui vagon restaurant cu sistem audio-video inclus, putându-se facilita şi serviciile unui ghid turistic autorizat. Biletele se achiziționează în tramvai, cu plata cash sau cu cardul. Pentru o mai bună organizare este recomandată rezervarea locurilor la numărul de telefon 0725 234 532 (sau online la adresa de e-mail rezervare@ratt.ro ).
4 capitale
3 țări 🇷🇴 🇷🇸 🇭🇺 6 culturi, 2 capitale culturale, o singură călătorie… Timişoara, Belgrad, Novi Sad & Budapesta. Novi Sad alături de Timișoara o să dețină titlul onorific de Capitală Culturală Europeană in 2021. Timișoara și Novi Sad sunt înfrățite din 2005.
Euroregiunea DKMT (română Dunăre-Criș-Mureș-Tisa, maghiară Duna-Körös-Maros-Tisza, sârbă: Dunav-Kriš-Moriš-Tisa sau Дунав-Криш-Мориш-Тиса) este o regiune europeană de colaborare transfrontalieră, înființată în 1997, între România, Ungaria si Serbia.
Cel mai mare oraș este municipiul Timișoara. În componența DKMT intră: Județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș din România; Județele Bács-Kiskun, Bichiș, Ciongrad, Jász-Nagykun-Szolnok din Ungaria; Provincia autonomă Voivodina din Serbia. Numărul sârbilor care locuiesc în Timiș depășește 10.000. Cei mai mulți dintre aceștia sunt localizați în Timișoara și în localitățile din apropierea graniței cu vecinii din vest. Și mulți germani trăiesc în localitățile timișene. Astfel, peste 8.500 de etnici germani trăiesc în județul Timiș… Sursă: recesământ Timișoara, 2013.
Cultura 💙💛❤
🇷🇴 Vinča – Turdaş 🇷🇴
5.500-3.500 î.Hr. 💙💛❤
Legătura între cele două
capitale culturale europene.
Oamenii din Carpați, ce au trăit în prima epocă a pietrei, au construit un sistem unic de comunicare cu Cerul, folosind simboluri chibzuite cu grijă. Ei au creat pe același orizont cultural, gândind în limitele unui scenariu comun, ce aduce, în plus, dovezi ale continuității… Când frigul s-a mai îmblânzit, ei au coborât din munți, au populat câmpiile și luncile, s-au așezat în apropierea apelor, au început să practice agricultura, au domesticit animale și au devenit sedentari.
Cucuteni, Gumelnita, Hamangia, Petrești, Vădastra, Vinča – Turdaş – au înflorit, s-au dezvoltat împreună, au comunicat; iar unitatea lor nu a putut fi zdruncinată. Oamenii au fost fericiți pe atunci: au trăit în echilibru, au avut parte de belșug și au dorit să-și exprime recunoștința pentru tot ce-au primit de la Cer și de la Pământ. Femeia, fostul șef de trib, a respectat calendarul arhaic al datinilor și al practicilor religioase. A menținut cromografia, raportul între Cer și Pământ, respectul față de înaintași, practica ofrandelor, cultul Vetrei, al Apei și al Soarelui.
1908 🇷🇸 Vinča,
suburbie a Belgradului…
Sanctuarul de la Parța / Timiș, principalul vector de Cultură al Capitalei Culturale Timișoara 2021 și legătura cu NOVI SAD, a doua Capitală Culturală din 2021. Cultura Vinča-Turdaș, România 🇷🇴 🇷🇸 SERBIA. Pe lângă rolul său cultic deosebit, sanctuarul juca şi rolul de calendar care marca începutul primăverii, a anotimpului regenerării naturii. Acest complex de cult a funcţionat până în vremea fazei IIC a Culturii Banatului (sfârşitul mileniului al VI-lea î.Hr.), când nivelul 6 al aşezării a fost distrus în întregime şi sistematic în împrejurări ce ar putea fi legate de apariţia în zonă a purtătorilor fazei C a culturii Vinča. Zsófia Torma, prima femeie arheolog din Transilvania, a descoperit aici în secolul al XIX-lea vestigii materiale ale culturii „Turdaș”, cunoascută mai apoi drept cultura Vinča, de la o suburbie a orașului Belgrad (este capitala și cel mai mare oraș al Serbiei; situat la confluența dintre râul Sava și fluviul Dunărea), unde în anul 1908 au fost descoperite primele artefacte ale acestei culturi, din Serbia. Arheologii iugoslavi și români au crezut inițial că această cultură a început în jurul anului 2700 î.Hr., dar apoi au avansat în neolitic cu noile descoperiri făcute. Acestei culturi îi sunt atribuite celebrele „Tăblițele de la Tărtăria”.
Parţa – Timiş, din neolitic
până în zilele noastre 💙💛❤
Aşezarea neolitică de la Parţa se află situată în partea de vest a României, la cca 15 km. sud de oraşul Timişoara (judetul Timiş). în centrul acesteia a fost cercetat un edificiu de cult de mari dimensiuni. Încăperea A adăposteşte statuia monumentală aflată pe un soclu de lut decorat la capete cu motive meandrice. La extremităţile soclului sunt modelate două tăvi de ofrande. Statuia este dublă şi redă două personaje, unul feminin, care are pântecul reliefat şi un altul care are un cap de taur modelat realist. Pe masa altar se află o vatră portativă iar lângă peretele despărţitor o cupă de lut de mari dimensiuni. Masa-altar din această încăpere a fost ulterior împărţită de un zid în două părţi. Pe acest zid au fost modelate capetele unor aminale mici: oi 🐑 capre. În faţa statuii monumentale era o uşă străjuită de două coloane de lut care erau terminate cu câte un cap de taur. Pe frunte şi bot, capetele erau decorate cu cu benzi incizate şi pictate cu roşu şi galben.
Studiile atente efectuate asupra acestui ansamblu din sanctuarul de la Parţa au demonstrat că numai într-o singură zi din an, la data echinocţiului de primăvară, lumina soarelui pătrundea în încaperea A a sanctuarului şi se poziţiona pe 🐃 capul de taur 🐃 a statuii monumentale. Acest fapt demonstrează că, pe lângă rolul său cultic deosebit, sanctuarul juca şi rolul de calendar care marca începutul primăverii, a anotimpului regenerării naturii.
Fortificaţia din Corneşti,
o p⊕veste neîncheiată…
Cultura Cruceni – Belegiş
1400-1100 Înainte de Hristos… la 18 kilometri de Timișoara se ridica cea mai mare fortificație din EUROPA. Pe drumul ce duce spre Arad se află localitatea Cornești, un sat care este așezat pe cea mai mare fortificație din Europa, aparținând Epocii Bronzului. Fortificația se întinde pe o suprafață de 1.800 de hectare și este formată din patru inele concentrice. Sunt de fapt zidurile cetății, ridicate cu ajutorul unor piloni din lemn pe care s-a adăugat pământ. Construcția avea o poziție strategică, fiind situată în apropierea Mureșului de unde era adusă sarea, dar și de Munții Banatului. În felul acesta localnicii stabileau relații comerciale pentru a obține provizii. Dealurile pe care este așezat satul Cornești s-au format datorită iarcurilor, șanțuri adânci de trei metri care îi țineau departe pe atacatori. Arheologii au stabilit că fortificaţia aparţine culturii Cruceni – Belegiş şi este contemporană cu celebra cetate Troia.
Fortificaţia de la Corneşti se pare că a fost un centru politic de prim rang, volumul imens de muncă necesar edificării indicând cu siguranţă existenţa unei elite care a fost capabilă să coordoneze atât activitatea de construcţie, cât şi pe cea de întreţinere, activităţi care implicau munca a sute sau mii de oameni concomitent. Din primele cercetări se pare că zona a fost populată de geţii timpurii. Aceştia se ocupau cu agricultura dar şi cu creşterea animalelor. Aşezările lor erau formate din locuinţe semi-îngropate, făcute din gropi relativ circulare, cu o structură din lemn şi acoperite cu paie. Există semne că aveau zone de cult, existau ritualuri de depuneri de obiecte: vase ceramice, obiecte de metal şi chiar alimente, iar populaţiile făceau schimburi comerciale între ele…
Banatul rescrie istoria Europei!
Civilizația Sumeriană rămâne încă nejustificat în cărțile de istorie ca cea mai veche civilizație a lumii deși își ridică templele cu 2000 de ani după strămoșii noștri… 2021!
„Putem spune despre acest patrimoniu că există, este ascuns şi trebuie să devenim conştienţi că trebuie să-l valorificăm. Putem deveni mândri că-l avem.” Prof. Dr. Otilia Hedeșan
reSTART 💙💛❤ ROMÂNIA Vezi mai mult despre 🇷🇴 Vinča – Turdaş 🇷🇴 |
🇷🇴 reBranding ROMANIA 🇷🇴 Un proiect CSR B2B Strategy ™ |
Comments are closed.