🇷🇴 Capitala Imperiului 🇷🇴 GETIC

Sarmizegetusa REGIA H U N E D O A R A
[ locuri de vizitat ] 🏹 GETÆ

🇷🇴 Capitala Imperiului 🇷🇴 GETIC

Sarmizegetusa REGIA pe timpurile
lui Burebista, DECENEU & Decebal.

BUREBISTA

Între anii 82 şi 48 î.Hr., regele Burebista a reuşit să unifice majoritatea triburilor getice într-un regat uriaş, mărginit la nord de teritoriile actuale ale Cehiei şi Slovaciei, la sud de Munţii Balcani, la vest de Dunărea de mijloc (cam pe unde e acum Viena) şi la est de gurile Bugului. Capitala Imperiului GETIC fiind la Sarmizegetusa Regia – Hunedoara.

DECENEU

Sfetnic și colaborator apropiat a lui Burebista, cel mai important personaj după rege în imperiu, Deceneu l-a ajutat considerabil pe monarh în opera de unificare și organizare a triburilor getice. Potrivit istoricilor, Sarmizegetusa a devenit capitala politică a IMPERIULUI în vremea lui Deceneu, urmaşul lui Burebista la conducerea poporului. Din această perioadă funcţiile de rege şi mare preot sunt reunite, iar indicii privind separarea celor două funcţii până la finalul existenţei Imperiului GETIC nu există. Deceneu a devenit rege al geților în anul 44 î.Hr., după moartea lui Burebista. A reformat pontificatul zamolxian. A stabilit locuința preoților lui Zamolxe pe muntele Kogaionon. A împărțit pe geți în ordinul Piloforilor sau Pileaților și ordinul Capeluttilor sau Comaților / Elita nobiliară tarabostes & emosul (agricultori, meşteşugari, negustori, mineri). A cultivat în rândul geților astronomia și agricultura. A construit altare noi și edificii sacre.

Burebista… și-a luat ca ajutor pe Deceneu, un bărbat vrăjitor, care umblase multă vreme prin Egipt, învățând acolo unele semne profetice, datorită cărora susținea că tălmăcește voința zeilor. Ba încă, de la un timp era socotit și zeu, așa cum am arătat când am vorbit de Zamolxe. Ca o dovadă de ascultarea ce i-o dădeau geții, este și faptul că ei s-au lăsat înduplecați să-și stârpească viile și să traiască fără vin” (Geografia:VII,3,11)

DECEBAL

Decebal s-a născut între anii 50 şi 60 după Hristos şi a ajuns la conducerea IMPERIULUI în anul 87, într-o perioadă în care acesta se afla sub ameninţarea armatelor romane. Puterea i-a fost cedată de bunăvoie, potrivit relatărilor unor istorici antici, de către regele Duras, iar decizia a permis astfel reorganizarea şi întărirea statului. Deși mai restrâns ca arie geografică decât IMPERIUL lui Burebista – cuprinzând Transilvania, Banatul, Oltenia, centrul și sudul Moldovei, noul stat era mai puternic și mai bine organizat.

7 temple

Aşezarea Sarmizegetusa Regia, de pe Dealul Grădiştii, era formată din trei părţi dinstincte: cetatea, incinta sacră şi cartierele unde se aflau construcţiile civile. Potrivit istoricilor, întreaga aşezare a Sarmizegetusei era dotată cu instalaţii de captare şi de transport a apei potabile şi de drenare a apei de ploaie. În Sarmizegetusa Regia au funcţionat la un moment dat şapte temple.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by P⊕vestea Locurilor (@povestealocurilor) on

Ultimele
picături de apă…

Soldaţii romani atacă cu îndârjire, conştienţi că au în faţă ultimul mare obstacol care-i desparte de victorie: se văd folosite maşini de război şi scări pentru urcarea pe ziduri. La rândul lor, geții apără cu eroism cetatea, suferind pierderi grele. Lupta e însă inegală: romanilor le sosesc, desigur, întăriri, în timp ce apărătorii închişi în cetate suferă nu numai din pricina armelor vrăjmaşe, ci mai ales de sete. Se pare că Traian tăiase conductele ce aduceau apa în cetatea de refugiu a Sarmizegetusei: aşa s-ar explica dramatica scenă în care apărătorii capitalei getice, sleiţi de puteri, îşi împart ultimele picături de apă… E preludiul capitulării cetăţii care, după cum atestă descoperirile arheologice, va fi sistematic şi cu sălbăticie distrusă împreună cu aşezarea civilă şi cu monumentala incintă sacră.” Hadrian Daicoviciu

Am pierdut o luptă
dar ⚔️ am câștigat războiul ⚔️

În 2020 stăm acasă,
vizităm România 💙💛❤
& reSTART-ăm turismul românesc!

Descoperă 🇷🇴 HUNEDOARA 🇷🇴
locul de naștere al poporului român
!

Sarmizegetusa REGIA Capitala Imperiului GETIC Poveste Locurilor

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com