Milioane de ani…
… de p⊕vești și legende!
Domnule Nistor, Domnule Bobora, Domnule Avram:
… stimați domni, credeți în Dumnezeu?
Acum două săptămâni după o vizită la Consiliul Județean Hunedoara am trecut să cunosc și echipa ADEH. O scurtă introducere a fost suficientă, ne cunoaștem „de la depărtare” oricum. Ce a fost însă interesant a fost poziția Doamnei Liana Ștaier în momentul în care am introdus expertiza noastră în turism – ROMANIA OLD EUROPE. Feedback-ul dânsei a fost foarte relevant pentru noi și îi mulțumim cu această ocazie. Ne-a comunicat că știe identitata vizuală Old Europe și în aceeași propoziție, pentru că discutam principii despre strategia de turism a județului, a menționat pe un ton apăsat: „HUNEDOARA – milioane de ani de povești și legende” este o marcă înregistrată – nu se poate schimba. Nici nu avem calitate oficială să ne exprimăm o poziție în acest sens însă vreau să o întreb și pe dânsa în acest scurt memoriu dacă crede în Dumnezeu?
Câți ani au trecut de la crearea lumii?
Lumea, cu toate ale sale, se află în planul divin mai înainte de creație, deci înainte de a fi timpul. Începutul îl putem socoti din momentul în care vorbim despre existența timpului. Sfânta Scriptură debutează prin afirmația „la început (sau în început), a făcut Dumnezeu cerul și pământul” Facerea 1.1 Din acel moment putem vorbi despre un Dumnezeu Creator și Proniator, adică purtător de grijă. El există înainte de acel „început”, dar din punct vedere rațional nu putem percepe ce se întâmpla înainte de a fi timpul. Nici textul biblic nu afirmă nimic despre Dumnezeu înainte de acest moment „zero” al istoriei umane. Singurul lucru pe care îl putem afirmă despre Dumnezeu legat de această perioadă este faptul că era un Dumnezeu treimic, Tată, Fiu și Duh Sfânt.
7526
Anul este stabilit potrivit cronologiei bizantine (deci ortodoxe). Dionisie Exiguul stabilește pentru prima dată că Hristos S-a născut în anul 5508 de la crearea lumii. Acceptând această afirmație a lui, putem adăuga la 5508 anul 2018 (anul curent) de la nașterea lui Hristos și ajungem că suntem în anul 7526. Dacă ar fi să ne orientăm după calendarul iudaic, suntem în anul 5778-5779 de la crearea primului om, a lui Adam.
Creștinismul și Iudaismul
Antitezele din predica de pe munte a Mântuitorului: „S-a zis celor de demult… iar eu zic,” și spiritul cu totul nou care reiese din tot ce spune Iisus, arată că spiritul leigii mozaice se poate uni cu spiritul Creștinismului dar că litera ei a încetat. Tot ce era în lege cu caraeter simbolic, provizoriu, pregătitor, își împlinise scopul și trebuia să înceteze cu venirea lui Mesia, iar restul a fost interpretat într-alt duh. Pentru a împlini legea în spiritul ei și a se închină Dumnezeului spiritual în duh și în adevăr, trebuia oamenilor o inima nouă și un duh nou, pentru că, nimeni nu pune petic nou la haina veche, nici vin nou în burduf vechi.” Inimi noi și duh nou a dat Iisus oamenilor făcându-i din fii ai diavolului, fii ai lui Dumnezeu, din fii ai păcatului, fii ai luminii și ai grației, căci „prin Moise s-a dat legea, iar prin Iisus Hristos harul și adevărul.”
Despre evoluționism
Evoluționismul ateist este ipoteza care afirmă că speciile de animale s-au transformat unele în altele, de la primele unicelulare până la maimută și om, în miliarde de ani, prin procese întâmplătoare; mai afirmă că speciile de plante au evoluat de la fonnele unicelulare până la plantele cu flori. Evoluționismul provine din vechile concepții păgâne:
În mitologia sumeriană, oamenii și zeii au apărut prin amestecul apei dulci cu apă sărată.
Anaximandru (610-546 î.Hr.) credea că animalele au apărut din mare, datorită căldurii solare; că la început erau acoperite cu o scoartă de spini, pe care apoi au pierdut-o. După Empedocle (483-423 î.Hr.), viața s-a născut din mâlul încălzit din care au ieșit segmente de ființe vii, membre izolate, ochi fără cap etc. El credea că ființele vii se obțineau prin asocierile întâmplătoare ale acestor segmente. Democrit (460-370 î.Hr.) consideră că omul s-a plămădit, ca un viermisor, din mâl.
Aristotel (384-322 î.Hr.) consideră că s-a trecut spontan de la neviu la viu prin niște elemente intermediare. Mai credea că plantele sunt verigi intermediare între obiectele neînsuflețite și animale. Teofrast din Eresos (370-287 î.Hr.) consideră că plantele se pot metamorfoza spontan.
Lucrețiu (98-55 î.Hr.) afirmă că speciile au apărut prin combinarea întâmplătoare a unor elemente. Albertus Magnus (1193-1280) era convins că plantele pot trece dintr-o specie în alta sub influența solului, a nutriției sau a altoirii. Credea că orzul se poate transforma în grâu, iar stejarul în vită de vie… Filosofii medievali încercau să obtină șoareci din făină de grâu și cârpe murdare. Buffon (1707-1788) presupunea că din putregai se pot naște tenii, omizi, gândaci și păduchi. Diderot (1713-1784) credea că vietătile apar spontan prin combinații chimice întâmplătoare. Lamark (1744-1829) consideră că vietătile au apărut spontan și apoi au evoluat de la simplu la complex. Cabanis (1757-1808) aprecia că materia în mișcare produce forme de viață.
Erasmus Darwin (1731-1802), bunicul lui Charles Darwin, gândea și el că viața a apărut spontan. Mai credea că vietătile au evoluat datorită dorințelor lor și eforturilor de voință. În acea epocă mulți oameni erau convinși că animalele cu dinți au apărut din cele fără dinți, din dorința lor de a mesteca hrană…
Consiliul Județean Hunedoara (2018) Milioane de ani de povești și legende… marcă înregistrată.
În acest context s-a format (adică s-a deformat) gândirea lui Charles Darwin, considerat „părintele evoluționismului”. El credea că omul descinde dintr-un mamifer păros, cu coadă și urechi ascuțite, care trăia în copaci. Charles Darwin a folosit teoria sa pentru a explica progresul societății. El aprecia că lupta pentru existență are rol decisiv. De aceea, indignat de grija pe care oamenii o arătau față de bolnavi, a afirmat că „oricine s-a ocupat de reproducția animalelor domestice știe, fără doar și poate, cât poate fi de dăunătoare rasei umane această perpetuare a ființelor debile.”
Atât comuniștii, cât și capitaliștii au dezvoltat această concepție, din interese politice și economice… Toate ideile ciudate, prezentate până acum se găsesc astăzi în biologia evoluționistă care se predă în școli, licee și facultăti. Elevii sunt învățati că „materia vie este rezultatul evoluției, în anumite condiții, a materiei lipsite de viață” și că „viață este o etapă calitativ superioară în evoluția formelor de mișcare a materiei”. Se mai spune că viață a apărut spontan, în mediul acvatic, prin combinații chimice întâmplătoare, în prezența luminii solare. Elevii sunt învătati că plantele și animalele au evoluat de la unicelulare la pluricelulare, de la inferioare la superioare. Se spune că peștii s-au transformat în amfibieni, amfibienii în reptile, reptilele în păsări și mamifere, până la maimută și om. În clasa a XII-a elevii învață că „specia hominidelor a pierdut haina de blană naturală a maimuțelor, devenind o maimuță nudă”.
Mai grave decât afirmațiile biologilor atei sunt cele ale unor filosofi contemporani cu pretenții teologice. Aceștia, crezând că teoria evoluției este corectă, s-au grăbit să o interpreteze teologic, amestecând-o cu învătătura Bisericii Ortodoxe. Așa au ajuns să spună că Adam a avut strămoși animali, că omul provine prin binecuvântare dintr-un mamifer etc. În felul acesta a apărut evoluționismul teist, folosit de New Age.
8500 de ani de continuitate
Nu îl cunosc personal pe Domnul Nistor însă chiar dacă acesta este ateu sunt convins că o să ia în considerare eliminarea erorii din sloganul mărcii înregistrate HUNEDOARA cel puțin din privința alegătorilor PSD din Hunedoara… marea lor majoritate creștini practicanți. Doamnei Liana Ștaier îi transmit simplu – și noi avem în acest moment o problema similară, 8500 de ani de continuitate (sloganul nostru) este mult peste 7256. Am renunțat la orice colaborare cu consultantul care acum 2 ani ne-a indus în eroare deși este atât de evident… se întâmplă.
Ne paște pe ambele părți un reBranding iminent…
* referitor la referendum – noi astăzi votăm DA!
HUNEDOARA * p⊕vești și legende de la începutul lumii la 360 °
Surse: sfaturiortodoxe.ro, doxologia.ro, crestinortodox.ro.
Centenar în Hunedoara @ Avram IANCU
Practici precreștine în Hunedoara… de acum 500 de ani!
Campania de promovare: Locul de naștere al poporului român @ Avram Iancu.
Legendele Județului Hunedoara: Alb-Împărat şi căpcăunul, Neag haiducul… titanii.