Cum arată viitorul Petrilei… ?

... suplimentul din șutul minerilor...
[ weekend de p⊕veste ]

Cum arată viitorul Petrilei… ?

I.D. Sîrbu – Ioan Cordea – Avram Iancu

Domnul Profesor Ioan Cordea este primul om din Petrila… locuiește în prima casă din oraș, cea pe al cărei zid stă scris celebrul citat din I.D. Sîrbu care a inspirat chiar și numele proiectului Planeta Petrila. Părinții domnului Cordea au venit în Valea Jiului din Ponor, Apuseni, pentru minerit. Dânsul, însă, a ales o altă cale, devenind, în ’74, profesor de Educație fizică și sport. Are 3 copii: un băiat profesor în Petrila, o fiică medic veterinar la Cluj și una mutată la Londra.

Ioan CORDEA:În ’97 aveam la școală 1040 de elevi. Acum sunt în jur de 280. Așa vă faceți o idee despre cum arată viitorul Petrilei… M-am născut în 1950 la Petroșani, că acolo era maternitatea. Mi-am trăit toată viața în Petrila, în afară de anii de studenție. Cel mai tare mă bucură ca am reușit să practic și să promovez sportul în Petrila, în ciuda condițiilor vitrege. Un prieten venit în vizită și văzând condițiile în care se antrenează copiii, m-a întrebat mirat: de-aici scoți tu campioni?!”

Campanie. De ce se depopulează Valea Jiului?

Da, domnul Cordea “scoate” campioni, pentru că, pe lângă orele de la școală, este antrenor de Judo și de karate Kyokushin. Deși are în palmaresul personal un titlu de vicecampion și două medalii de bronz la judo, domnul profesor se mândrește mai tare cu performanțele elevilor săi. Mărturisește că nu a ținut evidența medaliilor, dar înșiră o lungă listă de nume de elevi premiați.

Cu Irina Bolohan am vrut să participăm la o competiție de judo la care nu era secțiune pentru fete. Așa că am tuns-o scurt și am înscris-o la băieți… 🙂 i-a bătut pe toți și a câștigat!” Ioan CORDEA

1994 – 1997

Îmi aduc și acum aminte cum înghețam la propiu în stația de la Căprioara din Petrila după fiecare antrenament. În 1997 am intrat la Politehnică în Timișoara și aventura în lumea sportului s-a încheiat pentru mine. Dar între anii 1994 și 1997 de minim trei ori pe săptămână Petrila a fost casa mea. Una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea.

Artele marțiale îți formează într-adevăr caracterul… în special Kyokushin, un sport extrem de dur care te învață că nu ai de ce să renunți, poți să îți atingi orice obiectiv îți propui… transformă variabila nesiguranță în certitudine prin antrenament, perseverență și atitudine!

Cel mai nostim episod împreună cu echipa: Domnul Profesor, Avram, Gelu, Raul, Koci, Myke… a fost drumul în duba de la mină direct din sala de antrenament până la Oradea în care toți au mâncat suplimentul din șutul minerilor… doar eu bineînțeles eram la limită de categorie… și acum îmi amintesc cârnatul respectiv – aproape la fel ca și amintirea despre trandafirul ofilit al bunicii… am mâncat un măr.. 🙂 Unul dintre oamenii care mi-au format caracterul! Toată viaţa v-am mulţumit în gândul meu, acum o şi spun! Vă mulţumesc Domnule Profesor!

360 °

Planeta Petrila la 360 °
Cum a început p⊕vestea lui AVRAM – dincolo de limite.
Vino în Valea JIULUI să-i cunoști p⊕vestea lui Avram – Parângul noaptea

Echipa

Written by Daniel ROȘCA

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 8500 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com