Pe aici NU se trece!

[ Mărăşti - Soveja - Oituz - Cireşoaia ]
Moldova

Pe aici NU se trece!

O echipă.
Un steag. Un ideal!

Cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, în memoria românilor și a eroilor neamului care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918, Jandarmeria Română, prin structurile sale montane, va desfășura primul proiect important din seria de activități care vor marca acest moment important, pentru promovarea identității și a culturii naționale românești.

În cadrul proiectului ,,O echipă. Un steag. Un ideal” se va constitui o echipă formată din 10 jandarmi cu pregătire şi experienţă în domeniul montan denumită: Echipa Națională Montană.

Această echipă va desfășura o serie de activități prin care vor fi marcate momentele importante din istoria României, ale Primului Război Mondial și ale Marii Uniri, prin ascensiuni pe munții reprezentativi ai României, dar și în străinătate, depuneri de coroane la monumentele eroilor, afișarea de plăcuțe comemorative, ș.a.

Prima acțiune pe care Echipa Națională Montană a realizat-o a fost escaladarea vf. Omu (2514 metri) din Munții Bucegi, cu arborarea Drapelului Național, activitate ce a marcat debutul activităților desfășurate în cadrul proiectului de celebrare a Centenarului Marii Uniri, precum și aniversarea Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859.

„Ostaşi, vă ordon: treceţi Prutul!”

În planul de activități pentru anul acesta, Echipa Națională Montană a Jandarmeriei Române și-a planificat să marcheze următoarele momente istorice importante:

– Unirea Basarabiei cu România- Ascensiune în Munții Ceahlău- vf. Ocolașu Mare (1907 m) și arborarea Drapelului Național;
– Luptele de la Mărăști, Mărășești, Oituz, Soveja- Ascensiunea și parcurgerea Crestei Munților Făgăraș; arborarea Drapelului Național pe cel mai înalte vârfuri din țară -vf. Moldoveanu 2544m, vf. Negoiu 2535m, vf. Viștea Mare 2527m și vf. Lespezi 2517m;
– Bătălia de la Mărășești – Parcurgerea munților Carpați pe traseul dintre Postul de Jandarmi Montan Soveja ( județul Vrancea ) și Postul de Jandarmi Montan Slănic Moldova (județul Bacău) și depunerea de coroane de flori la monumentele militarilor români căzuți în Primul Război Mondial;
– Intrarea României în război – Ascensiune montană pe vf. Elbrus din munții Caucaz / Rusia, cel mai înalt vârf din Europa și depunerea cu această ocazie a unei coroane de flori la monumentul soldaților români căzuți în luptele din al doilea război mondial;
Luptele din Valea Jiului – Ascensiune în Munții Parâng- vf. Parângul Mare (2519 m), arborarea Drapelului Național și depunerea unei coroane de flori la monumentul soldaților români (Pasul Vâlcan – defileul Jiului) ;
– Unirea Bucovinei cu România- Ascensiune în Munții Rarău- vf. Rarău (1651 m) și arborarea Drapelului Național;
– 1 decembrie–Marea Unire – Defilare pe sub Arcul de Triumf și arborarea Drapelului Național al echipei pe cel mai înalt vârf muntos din România.

Primul Război Mondial

În perioada 22 – 27 iulie 2018, Echipa Naţională Montană, formată din 10 jandarmi montani, va parcurge pe jos creasta Munţilor Carpaţi, pe vechea linie a frontului din Moldova, între Mărăşti – Soveja şi Oituz – Cireşoaia, în vederea comemorării sacrificiului militarilor români căzuţi în luptele purtate în Primul Război Mondial pentru reîntregirea ţării.

Jandarmii montani vor depune coroane de flori la mausoleele şi cimitirele soldaţilor existente în zona judeţelor Vrancea şi Bacău, vor vizita vestigii de luptă, ascunse adânc în pădure, arborând drapelul tricolor. Acţiunea se va desfăşura pe trasee nemarcate, în zone sălbatice, se va dormi la cort şi se vor asculta vechi cântece de munte şi legende locale spuse de bătrâni. Această activitate se desfăşoară în cadrul proiectului “O echipă. Un steag. Un ideal” al Jandarmeriei Române, proiect dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri.

Expediția este însoțită de o echipa de film care va realiza filmul expediției și fotografii de pe traseul istoric. Cu acest prilej, vă invităm să participaţi alături de noi, arborând drapelul tricolor şi strigând împreună “Pe aici nu se trece!” Pentru informații suplimentare: Locotenent-colonel, coordonatorul Jandarmeriei Montane – tel. 0745882473.

360 °

[ 100: 27 martie 1918 ]
Ostaşi, vă ordon: treceţi Prutul!
Istoria Militară a Poporului Român!
Secarea Milcovului dintr-o sorbire

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com