Cultura Monteoru, Buzău. 3000 – 1600 î.Hr.
Obiective turistice în Buzău: Complexul schiturilor rupestre, Enciclopedia Fenomenelor Paranormale, cel mai mare tezaur în aur al lumii – „Cloșca cu puii de aur”, Focul viu, Cârnații de Pleșcoi, Burebista & arta geto-dacică… scaunul megalitic, columna megalitică, altarul solar, semne gravate / scriere în piatră, artefact – pomul vieții, gaura forată în stâncă, cercuri gravate în piatră, ruine megalitice, fundătura, chilia rupestră, situl megalitic, zidul megalitic, discul de piatră, figura sculptată în piatră, șarpe sculptat în piatră, capul de reptilă, chipul uman gravat în piatră, leul de piatră, acvila de piatră… obiective aflate în Munții Buzăului & una dintre cele mai avansate civilizaţii ale timpului… 3000 şi 1600 î.Hr. Cultura & Civilizaţia Monteoru, Buzău.
„Cerul straniu” din Bozioru, fenomen unic în lume.
Pe lângă complexul schiturilor rupestre, comuna Bozioru din judeţul Buzău este recunoscută pentru aşa numitul „cer straniu”. Satele Fişici şi Nucu, aproape de Lacul Goteş, au deasupra cupola unui cer de o claritate aparte, ale cărui nuanţe intense contrariază lumea ştiinţifică.
Zona deasupra căreia s-ar afla ochiul de cer straniu este o zonă sihastră, ferită de poluare. Poate acesta este motivul pentru care cerul este mai intens decât oriunde în altă parte. Zona se întinde pe culmi străvechi, unde straturile geologice sunt ridicate aproape pe verticală, pe culmi sălbatice şi greu de parcurs. Locaţia este inclusă în enciclopedia fenomenelor paranormale a lui Brian Inglis.
Focul Viu
Focul Viu, zona satului Terca, comuna Lopătari.
Traseu: Buzău, Mărăcineni, Sapoca, Manzalesti, Lopătari, Terca.
„Cloșca cu puii de aur”
Tezaurul de la Pietroasele alias „Cloșca cu puii de aur” tezaur arheologic format din 22 de piese, descoperit în 1837 în localitatea Pietroasele, Buzău. Până în 1923 a fost cel mai mare tezaur în aur al lumii… detronat de tezaurul din mormântul lui Tuthankhamon. Dacă ţinem cont că în limba egipteană veche sunt peste o sută de cuvinte comune cu limba noastră strămoşească se poate să nu fie încă detronat… !
* una dintre cele mai remarcabile piese ale artei getice
Lupul de la Cârlomănești reprezintă una dintre cele mai remarcabile piese ale artei getice, dar în același timp și întruchiparea unui cult religios care s-a manifestat doar la Cârlomănești în vremea regelui Burebista. Situl arheologic Cârlomănești este unul dintre cele mai importante situri getice din România, aici efectuându-se cercetări arheologice încă din 1967. El se află la circa 13 km nord-vest de municipiul Buzău, în marginea satului Cârlomăneşti, din comuna Verneşti. Este plasat pe un platou cu suprafața de 7500 mp, numit de localnici „Cetăţuia”, de formă ovală, neregulată, separat la vest şi la nord de terasa înaltă a râului Buzău, prin ravene naturale, iar spre est şi sud prezintă pante abrupte, diferenţa de nivel fiind de aproximativ 25 m.
Cercetările de suprafaţă întreprinse în imediata apropiere a „Cetăţuii”, precum şi o serie de descoperiri arheologice făcute cu ocazia unor lucrări gospodărești, ne-au confirmat faptul că locuirea geto-dacică s-a extins și în afara platoului, atât pe terasa înaltă, cât și în șesul apei Buzăului. În perioada ce corespunde domniei lui Burebista, aşezarea de la Cârlomăneşti cunoaşte o mare înflorire, devenind o importantă dava – centru politic, economic şi religios pentru comunităţile geto-dacice din valea Buzăului.
Cultura Monteoru
Ne aflăm în faţa uneia dintre cele mai avansate civilizaţii din Europa… Civilizaţia Dunăreană. În urmă cu câteva milenii, între anii 3000 şi 1600 î.Hr., Cultura Monteoru era una dintre culturile cele mai avansate la acea vreme, populaţiile monteorene locuind în aşezări amplasate pe înălţimi, cu locuinţe de suprafaţă, realizate din pământ şi lemn în sistem paiantă, cu anexe gospodăreşti (ateliere, cuptoare sau gropi de provizii). Aşezarea de la Sărata Monteoru a fost descoperită în anul 1895. În timpul Culturii Monteoru apar numeroase obiecte din alte părţi ale Europei care nu sunt specifice acestei culturi cum ar fi armele, piesele de harnaşament sau podoabele. Pentru plata obiectelor primite la schimb, monteorenii prelucrau minereul de cupru…
Fenomene unice în lume… schituri rupestre, uriași de piatră, cel mai mare tezaur în aur al lumii & una dintre cele mai avansate civilizaţii ale timpului… obiective turistice în Buzău, un judeţ unic.
VEZI MAI MULT despre Civilizații…
Civilizația Danubiană Gârla Mare – 1600 – 1150 î.Hr.:
SURSE: muzeubuzau.ro, funtur.ro, agerpres.ro.
FOTO: Claudiu Constantin, Cu cortul la Lacul Vulturilor, Buzău.